Boljevac – Belogradčik, dva grada u projektu o saradnji
REPORTAŽA
Zvaničnom prezentacijom dokumentarne TV reportaže „Rtanj i Karpati, svetionici zivota“ u Boljevcu, autora emisije „Slike zivota“, Dejana Radulovića, priveden je kraju projekat dva partnerska grada Srbije i Bugarske koji otvara nove mogućnosti u saradnji dva planinska grada, pre svega u oblasti turizma, ali I podsticaja razvoja ovih opština koje se...

Read more

How the Romanians in Serbia lived the events of 1989
REPORTAŽA
Monday, December 16, 2019 / Vrsac-Negotin, Serbia / TimocPress Step to... Freedom! Cum au trăit românii din Serbia evenimentele din 1989

Read more

Romanian evening marking Romanian National Day
REPORTAŽA
Saturday, November 23, 2019./ Bor, Serbia / TimocPress The hall of the Hotel Albo is filled with guests who enjoyed Romanian music at the festive dinner. Special guests included Romanian folk music interpreters Ion Creteanu and Marius Magureanu.

Read more

Open Door of Justice
REPORTAŽA
Friday, October 18, 2019 / Negotin, Serbia / TimocPress Thematic Open Doors on the topic “Why Trials Last Long”

Read more

Boljevac – Belogradčik, dva grada u projektu o saradnji
How the Romanians in Serbia lived the events of 1989
Romanian evening marking Romanian National Day
Open Door of Justice

Zvaničnom prezentacijom dokumentarne TV reportaže „Rtanj i Karpati, svetionici zivota“ u Boljevcu, autora emisije „Slike zivota“, Dejana Radulovića, priveden je kraju projekat dva partnerska grada Srbije i Bugarske koji otvara nove mogućnosti u saradnji dva planinska grada, pre svega u oblasti turizma, ali I podsticaja razvoja ovih opština koje se suočavaju sa ozbiljnim demografskim problemima.

Ovaj projekat ima u svom sadržaju pre svega promociju turističke ponude, zatim promociju turističkih proizvoda koje nude jedna i druga opština, i svakako još i infrastrukturne radove koji su vezani za izgradnju turističko-informativnog centra na Rtnju i remont infrastrukture u pećini Magura.

I jedna i druga opština su jako slične, u smislu da imaju približan broj stanovnika, te da i jedna i druga opština ulažu poslednjih godina u turizam. Ponuda je sve veća i značajnija, kao i poseta domaćih i stranih turista. Turistički info-centar je od izuzetnog značaja za dalji razvoj turizma i iz godine u godinu se pokazuje da najveći broj turista dolazi ovamo upravo zbog mistične planine Rtanj, ali svakako će ovde imati priliku da na jednom mestu dobiju sve informacije o celokupnoj turističkoj ponudi na teritoriji opštine Boljevac što se tiče smeštajnih kapaciteta i turističkih lokaliteta. Pored planine Rtanj, ružičnjaka i izvorišta, svetilišta u naselju Rtanj, turistima se nudi i niz drugih kulturno-istorijskih znamenitosti.

Projekat povezuje dve jako slične opštine u oblasti turizma u tom smislu da su i jedna i druga opština poznate po prirodnim znamenitostima, opština Belogradčik po belogračiškim stenama i po pećini Magura, a opština Boljevac pre svega po planini Rtanj i svemu onome što ona nudi. Ovaj projekat podrazumeva i niz aktivnosti koje se tiču izrade mobilne aplikacije i veb portala, izrade turističkih ruta i izrade turističkog promotivnog filma, a partneri iz Bugarske rade rekonstrukciju svoje pećine Magura i hologramsko opremanje pećine.

Između ostalog, dokumentarna TV reportaža kao i informacija o aktivnostima na ovom projektu emitovani su i na TV Istok.

Ovaj projekat sufinansira Evropska unija kroz program Intereg-IPA prekogranične saradnje Bugarska-Srbija. Partneri na projektu su opština Belogradčik sa bugarske strane i Turistička organizacija opštine Boljevac sa srpske strane.

Donator

"This project has been supported by the Department of Romanians across the border"

http://dprp.gov.ro/web/

"The content of this site does not represent the official policy of the Department of Romanians across the border".

Partners

Committee for Human Rights Negotin

 

Romanian Global News

 

  Radio-Television of Vojvodina RTV

Community of Romanians of Serbia

 

The Romanian Nation Party

 

The Romanian sheet

Community of Romanians in Serbia

 

UNION TV

 

BucPress