Međunarodni dan maternjeg jezika u Timočkoj krajini

 

Una Vasiljević 

U Boru održana promocija knjige “Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja”

U ovom opširnom i slikovitom delu, Filip Paunjelović opisuje ne samo običaje vezane za celokupni životni ciklus čoveka, već se bavi i tradicionalnom hranom, odevanjem, delatnostima i uopšteno, načinom života vlaške zajednice sa ovog podneblja. Paunjelović, koji je učesnik i organizator kulturne manifestacije “Crnorečje u pesmi i igri” i neko ko je dugi niz godina prisutan u kulturnom životu Vlaha, materijal za ovu knjigu godinama je brižljivo prikupljao sa terena.  

Osim samog autora, knjigu je predstavio i njen recenzent, dr Dejan Krstić, etnolog, koji je u intervjuu za TimocPress naglasio kako značaj ovog dela leži u tome što pruža široku sliku o vlaškoj zajednici u Istočnoj Srbiji, sliku koja nije ograničena površnim verovanjima o vlaškoj magiji.

Ovom prilikom obeležen je i Međunarodni dan maternjeg jezika, u vezi s čim je direktor Centra za kulturu, Daniel Čorboloković, u svom obraćanju istakao važnost očuvanja jezika, tradicije i njenih vrednosti. Događaju je, među ostalim zvanicama, prisustvovao i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je održao prigodan govor.

Knjiga “Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja”je, osim u Boru, promovisana u Boljevcu, dok je promocija u Zaječaru zakazana za mart mesec.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

      

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress