120 timočkih Rumuna, na tematskoj ekskurziji kroz Olteniju

Suzana Mihajlović-Jovanović

Institut „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune, institucija pod pokroviteljstvom Ministarstva za vangranične Rumune, je u periodu 17-18.novembar 2018, realizovao projekat „Putnik u mojoj zemlji. Tematske ekskurzije za mlade Rumune iz Timočke Krajine“. Projekat je namenjen mladim Rumunima/Vlasima iz Timočke Krajine i ima za cilj da olakša upoznavanje mladih etničkih Rumuna sa rumunskom nacionalnom istorijom, geografijom, arhitekturom i vizuelnom umetnošću kako bi povratili istorijsko pamćenje i osvestili se o pripadnosti rumunskom narodu.

Delegaciju iz Timočke krajine su u Muzeju umetnosti u Krajovi dočekali predstavnici Saveta okruga Dolž, savetnici Larisa Radukan i Viorel Marin, kao i predstavnici kluba „Lions Craiova“, Daniela Jon i Julian Diakonesku. Predsednik Udruženja za kulturu Rumuna/Vlaha iz Srbije „Ariadnae Filum“, Zaviša Žurž, zahvalio je dvema institucijama koje su izuzetno doprinele u realizaciji ovog projekta i organizatorima, institutu „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune.

Muzej umetnosti u Krajovi impresionirao je posetioce ne samo zbog same arhitekture zgrade, već i zbog kolekcije rumunskih ikoni i grafika, impresivne kolekcije slika (slike Nikolae Grigoreskua, Nikolae Tonice, Štefana Lukiana, Teodora Amana, Konstantina Leke) kao i zbog sedam skulptura Konstantina Brankušija koje su ovde izložene.

Muzej Oltenije je, kroz odeljenje Istorije i arheologije, predstavljao pravu lekciju iz istorije rumunskog naroda za malene Timočane koji su se po prvi put našli u matičnoj zemlji.

Posećene su i Katedrala Mitropolitana i manastir Sv. Đorđe (nazvan i „Manastir u vinogradu“ zato što je izgrađen na vinogradu Oltenske mitropolije), gde je otac Grigore Sandu dočekao goste toplim rečima dobrodošlice.

Nedelja, Trgu Žiu, gde su se prepodne divili skulpturama Konstantina Brankušija izloženim u gradskom parku (Sto ćutnje, Kapija poljubaca, Beskonačni stub), da bi popodne posetili manastir Tismana i manastir Sveta Ana u Oršovi.

„Došli smo povodom Stogodišnjice sa grupom dece i mladih Rumuna iz Timočke Krajine, uz podršku instituta „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune. Na ekskurziji smo posetili Krajovu i Trgu Žiu. Bili smo u muzejima, sada se nalazimo u manastiru Tismana, gde je Sveti Nikodim poznat i u našim redovima jer je u prošlosti gradio manastire i u Timočkoj Krajini. Raduje me to što su ova deca i mladi, neki su ovde po prvi put, mogli da vide i duhovno-kulturno stranu nas, Rumuna, ali i lepa mesta koja se nalaze u Rumuniji“- Zaviša Žurž, predsednik Udruženja za kulturu Rumuna/Vlaha iz Srbije „Ariadnae Filum“.

„Putnik u mojoj zemlji. Tematske ekskurzije za mlade Rumune iz Timočke Krajine“ svrstan je u plan aktivnosti za 2018.godinu instituta „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune-Strategijski program-Zajednički rumunski kulturni prostor-Stogodišnjica Velikog ujedinjenja 1918-2018.

 

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

    

    

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress