Ja sam poljoprivrednik ...

 

Suzana Mihajlović-Jovanović

SMJ: Milan Mitić, poljoprivrednik iz Samarinovca, nosilac brojnih opštinskih i najviših državnih priznanja za rad u agraru, u društvu porodice, prijatelja i saradnika, proslavio je nedavno 95.rodjendan. Britkog uma, vitalan i radan, Mitić i danas u svojoj desetoj deceniji ore i seje, ni manje ni više, nego čak 420 ha pšenice i suncokreta.

Milan Mitić: Ja nikada nisam bio u kući, samo kad je sneg. Jer onda prvih dana, kada smo počeli, intenzivno radimo od 1964. godine poljoprivredu. To je preko 60 godina. Onda setva nije bila kao sad skupa, bila je jeftinija. Imao sam svoju pšenicu, isprašivao, stavljao u kola, upregnem konja, idem na njivu. Prepodne orem, u podne sejem, poslepodne izdrljam i dođem kući. Međutim, danas setva na 420 ha, verovali ili ne, košta me 2000e, 200.000e, dva kombajna. Da li će vreme biti onako naklonjeno poljoprivredi, onda ću izaći na kraj, ali ako se desi nešto, mi smo propali, to je rizik.

SMJ: Poljoprivreda je danas na najnižim granama, tvrdi Milan Mitić, a za sve je, veli, kriva politika državnog vrha koja  ne subvencioniše pravim merama one koji žele da se njome istinski bave.

Milan Mitić: Ti vrhovi u Beogradu imaju pogrešnu politiku prema seljaku. Sad se pojavio neki Krkobabić koji nije nagazio na njivu nigde, i sad je on ograničnio…dobro nije samo on, nego oni iz Ministarstva poljoprivrede, da 50.000e daje mladima ispod 40 godina i da ne idu u inostranstvo. A nama koji radimo, ne daje ništa. A oni treba da se ugledaju na nas jer su se mnogi ljudi u Samarinovac  vratili iz inostranstva kada su videli šta ja radim i kako uspevam. Ali kad su videli da je prošle i pretprošle godine bila loša godina, ponovo se vraćaju tamo. To je pogrešna politika, dati onome ko neće da radi, a onom ko hoće da radi neće da daje.

SMJ: Ni vreme danas poljoprivredi nije naklonjeno, pa bi pomoć sa strane bila dobrodošla. Nažalost, bez ulaganja danas gotovo i da nema poljoprivrede.

Milan Mitić: Skidali su nam da registrovano domaćinstvo sme da poseduje samo 20ha daje za subvencije. Za 20ha dobijem naftu, a ja radim 420, molim te, kakva je ta logika? I daje ti 20 dinara na litar nafte je 160 dinara, a on mi na tih 60 litara daje 20 dinara popust. Kakva je ta logika, molim vas?

SMJ: Milan Mitić i danas, u 95.godini, vredno radi. Na njivu ne izlazi bez doručka, a doručak je uvek isti- parče hleba, šolja mleka, kašika šećera.

Milan Mitić: Greje me sunce, kiša, me okupa, vetar me osuši, priroda mi daje čist kiseonik i traktor me masira stalno, nikad nisam bez masaže. …Sve nagrade sam dobio. Tito mi dao odren rada, onda mi je predsedništvo Srbije dalo kao prvom seljaku Sedmojulsku nagradu, zajedno sa Rajkom Mitićem, fudbalerom. Kažu Rajko Mitić ore kopačkom, a Mitić Milan ore plugom. 

SMJ: Na dan Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene, dan kada je pre 95 godina rođen Milan Mitić, porodica, prijatelji, rodbina i saradnici, okupili su se na zapisu na porodičnom imanju u Samarinovcu, gde su sveštenici Rumunske pravoslavne crkve, Bojan Aleksandrović, Vikar timočki, i Petru Hogea, Paroh,prerezali slavski kolač uz želje da slavljenik poživi još mnogo godina u dobrom zdravlju okružen svojim najmilijima.  

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

      

    

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress