U Boru napadnut član Vlaške narodne stranke

 

Una Vasiljević 

Boranin Zaviša Žurž, član predsedništva Vlaške narodne stranke (VNS) i predsednik udruženja Ariadnae Filum, napadnut je u petak, 15. marta, od strane jednog od članova organizatora mitinga ''Budućnost Srbije'' u centru Bora, neposredno na mestu montiranja bine. Žurž je šetajući sa porodicom fotografisao postavljanje bine kada mu je prišao jedan od radnika i zatražio da obriše snimke, što je ovaj odbio. Nakon verbalnog sukoba u kome je Boraninu upućeno mnoštvo uvreda, on je pozvao policiju. Vinovnik je legitimisan, a Žur će pravdu potražiti na sudu.

''Treba istaći i činjenicu da je većem delu nemilog događaja prisustvovao i Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora, koji nije pružio podršku i zaštitu svom sugrađaninu. A policiji koja je sve vreme bila prisutna je trebalo dugo vremena da privoli osobu koja je nasrnula na našeg sugrađanina da se legitimiše. To kod građana Bora, pa i članova naše stranke, izaziva dodatnu nesigurnost i pokazuje da u Boru više niko nije bezbedan da sa decom i porodicom šeta ulicama. Mi ćemo u pisanoj formi postaviti niz pitanja nadležnima u lokalnoj samoupravi vezanim za mesto održavanja mitinga, zatvaranje saobraćaja i sprečavanje slobodnog kretanja građana'', rekao je Dr Predrag Balašević, predsednik VNS-a i odbornik u Skupštini grada Bora.

Zaviša Žurž, član predsedništva VNS-a, kaže da se sa porodicom vraćao sa jedne kulturne manifestacije i da je samo na trenutak zastao i fotografisao binu koju su montirali u ulici Moše Pijade.

''Ranije nikada u Boru nije bina bila montirana posred glavne ulice. To sam hteo da fotografski zabeležim. U tom trenutku mi prilazi jedan od radnika i kaže mi: ''Šta to radiš? Jel znaš da ne smeš da snimaš?''. Pitao sam ga zbog čega ne smem. Na šta je on uz sijaset uvreda i pretnji tražio od mene da snimke izbrišem, što sam ja odbio. Kada su nam prišle i ostale njegove kolege i zajedno nastavili da mi prete, pred ženom i maloletnom decom, obratio sam se saobraćajnom policajcu koji je stajao u blizini, ali je on rekao da za to nije nadležan. Nakon toga sam pozvao ''nadležnu'' policiju, kojoj je trebalo oko pola sata da dođe'', ističe Žurž.

Žurž napominje da se u isto vreme kada i policija na mesto incidenta pojavio i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. Da je duže razgovarao sa policijom i da je policija imala problem da legitimiše lice koje se bahato ponašalo.

''Taj čovek se i prema policiji ponašao osiono i rekao im je kako je on nekada bio vođa navijača Crvene zvezde i da oni sa njim ne mogu tako da razgovaraju. Sve je bilo haotično i pominjale su se mnoge instance ''viši organi'', dolazak predsednika Vučića, pa sam ja shvatio da su protiv mene svi, uključujući i Milikića'', zaključio je Žurž.

Žurž je još dodao da je angažovao advokata i da će sve dobiti sudski epilog, a da će Milikića pozvati u svostvu svedoka na sud.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

      

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress