Vlaška narodna stranka izlazi na predstojeće izbore

Una Vasiljević

Ovo je odluka sa sednice Glavnog odbora Vlaške narodne stranke (VNS) koji je zasedao u Boljevcu, 02. avgusta ove godine.

U radnom delu sednice predsednik stranke dr Predrag Balašević, podneo je izveštaj o radu predsedništva između dve sednice GO VNS. Jedna od tačaka koja se razmatrala i izazvala najviše diskusija odnosi se na predstojeće redovne parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 2020 godine. U toku rasprave većina govornika bila je mišljenja da bez obzira na lošu medijsku situaciju kako na lokalnim tako i na medijima sa nacionalnom frekvencijom, nesređene biračke spiskove i lošu atmosferu u društvu ipak treba izaći na izbore. Sa pomenutim argumenatima za i protiv, Glavni odbor doneo je odluku da VNS izađe na predstojeće lokalne i parlamentarne izbore.

U svečanom delu sednice, imajući u vidu da je 2. avgust slava VNS "Sv. Ilija", Glavnom odboru su se obratili gosti koji su se odazvali pozivu. Tako su svečanom delu sednice i proslavi stranačke slave prisustvoali: sveštenik Bojan Aleksandrović, vikar Timočki Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji, Tatjana Macura, predsednica Stranke moderne Srbije, Aleksandar Olenik, predsednik Građanskog demokratskog foruma, Đorđo Žujović, član predsedništva Liberalno demokratske partije, Selena Ristić Vitomirović, poverenica za istočnu Srbiju i Mirko Vujić, član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, Marijana Ivović Vukotić, predsednica Stranke Crnogoraca, Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbije, Dragan Marković, član Glavnog odbora Narodne stranke, Nebojša Marijanović, predsednik opštine Boljevac (Srpska napredna stranka), Dragomir Dragić, predsednik udruženja Forum Vlaha. Skupu su prisustvovali i gosti iz Rumunije: Dan Tănasă, predsednik udruženja "Asociatia civica pentru demnitate in Europa", Ringo Dămureanu, predsednik sindikata  Sindicatul Național ”Forța Legii” i  Vanina Badea, predsednica Partidul Mișcarea Populară (Stranka narodnog pokreta) za region Olt, i potpresednica opštine Bals.

Predstavnici političkih partija i pokreta  govorili su o trenutnom stanju u srpskom društvu, političkoj situaciji i o ljudskim i manjinskim pravima. Jedna od bitnih tema bili su izbori koji će se održati sledeće godine. Svi su se složili da je nephodno da se poprave opšti uslovi i atmosvera u kome se izbori održavaju. Medijski uslovi, kontrola izbora, ali pre svega odnos vlasti prema izbornom procesu.

Na kraju se obratio predsednik VNS Predrag Balašević koji je govorio o trenutnoj situaciji kaKo u vlaškoj zajednici tako i o teškim uslovima za rad ove stranke. Medjutim bez obzira na sve probleme sa kojima se susreće ova stranka ona nije ni jednog trenutka zanemarila svije političke ciljeve i principe koje se odnose na rumunski jezik, položaj Rumunske pravoslavne crkve u severostočnoj Srbiji kao i na zalaganje za medije na maternjem jeziku. U vezi tih stvari nema kompromisa kao ni trgovine, naglasio je predsednik VNS. Takodje je izrazio zadovoljstvo što su proslavi dana stranke prisustvovali mnogobrojni predstavnici političkih partija većinskog naroda, bez obzira što su opoziciji oni su tako pokazali da su iskreni prijatelji Vlaške narodne stranke i vlaške zajednice.

Slava VNS-a "Sv. Ilija" proslavljena je u dostajanstvenoj atmosferi po pravoslavnim običajima u objektu “Koliba” u Šarbanovcu kod Bora.

 

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

    

    

      

    

        

        

       

 

 

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress