Ovidiu Burduša imenovan je za državnog sekretara u Departmanu za vangranične Rumune

 

Una Vasiljević

„Dragi prijatelji, danas sam primio vest koju imam čast da podelim sa vama: imenovan sam za državnog sekretara Departmana za vangranične Rumune u Vladi Rumunije. Hvala premijeru Ludoviku Orbanu za ovo imenovanje, to je predlog koji mi istovremeno daje počast i odgovornost, i koji sam bez razmišljanja prihvatio“, napisao je Burduša na svom profilu na Fejsbuku, kako prenosi Romanian Global News.

„Pošto je ovo političko imenovanje, kolegama iz organizacije PNL Dijaspora i predsedniku Viorelu Badei zahvaljujem na podršci. Ovo se dogodilo jer guverner Orban ima drugačiji pristup rumunskoj dijaspori, a najbolji dokaz za to bila je skorašnja izmena sistema predsedničkih izbora, kada su Rumuni masovno glasali za gospodina Klausa Johanisa i zato što su mere koje su preduzete u korist Dijaspore olakšale pristup glasačkim mestima.

Živim u Italiji skoro 17 godina. Počeo sam od samog početka, poput mnogih naših zemljaka prinuđenih da traže dom daleko od države. Bilo je teško, ali sam uspeo da prevaziđem teškoće života u inostranstvu, i vremenom sam osetio da je bilo vredno žrtvovanja. U Rimu sam se profesionalno ostvario, ovde su se rodila moja deca, a ja sam sazreo na svim poljima, uključujući i teško osvojivo polje poslovanja..

Poslednjih godina želeo sam da svojoj državi, Županiji Vrnčea odakle potičem, i rodnom gradu Pančiu vratim deo iskustva koje sam stekao u Evropi. Zato sam, 2016.godine, odlučio da se preselim kući, kandidujući se za mesto županijskog većnika u Vrnči. Ovako sam postao prvi Rumun iz dijaspore koji je bio izabran u Opštinskom savetu u državi, i ovu misiju sam shvatio veoma ozbiljno.

Putovao sam od Rima do Fokšana o sopstvenom trošku, iako je bilo teško, radovao sam se što mogu biti uz moje kolege iz PNL-a u pokušajima da unesu novi duh u državnu politiku, za bolji život stanovnika Vrnče i onih van granica.

Primeniću svo iskustvo koje sam sticao u ovom periodu kako bih doneo nešto više ovom Departmanu osnovanom da pomogne Rumunima van granica, za koje sam emotivno vezan budući da sam deo ove velike i zadivljujuće rumunske zajednice – DIJASPORE.

Pozivam vas da budete uz mene u projektu mojih kolega i mene kako bi rumunska dijaspora dobila na vrednosti – to je misija u kojoj možemo da uspemo samo ukoliko ostanemo ujedinjeni radi opšteg dobra.

Bog nam pomogao!”

Ovidiu Burduša živi i radi u Italiji, gde vodi uspešan posao, a u Rumuniju dolazi o sopstvenom trošku kako bi učestvovao na sednicama Županijskog veća Vrnče, čiji je deo od 2016.godine, i jedini je županijski većnik izabran iz dijaspore.

„Primeniću svo iskustvo koje sam sticao u ovom periodu kako bih doneo nešto više ovom Departmanu osnovanom da pomogne Rumunima van granica, za koje sam emotivno vezan budući da sam deo ove velike i zadivljujuće rumunske zajednice – DIJASPORE.“, izjavio je državni sekretar Departmana za vangranične Rumune.

 

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA 

        

    

    

    

      

  

      

      

      

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress