Raspisani izbori u Srbiji

 

Una Vasiljević

Dana 4. marta, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji za 26. april 2020. godine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je izbore za poslanike u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine za nedelju, 26 april. „Stranke, koalicije i grupe građana“ podsetio je da se „u Skupštini Vojvodine neguje visok nivo tolerancije i komunikacije“ i poručio im je „da se za glasove birača bore programima i argumentima“, kao i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević za izbor odbornika u svih 17 gradskih opština Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore u Republici Srbiji takođe za 26. april 2020. godine.

"Svim učesnicima želim uspeh, želim da tog dana, ali i u čitavoj kampanji koja će biti duga, bude demokratska atmosfera, da se politički protivnici poštuju, da izlaze sa različitim stavovima, argumentacijama, da kampanja bude borbena, ali mirna i da ljudi mogu da donesu najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba da doprinese boljoj budućnost za naše građane", rekao je Vučić nakon što je potpisao odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike.

Savez za Srbiju "raspisao" bojkot izbora

Kao odgovor na raspisane izbore, Savez za Srbiju saopštio je da je "raspisao bojkot izbora", što predstavlja "jedno veliko 'ne' autokratiji Aleksandra Vučića, i korupciji, kriminalu, lažima i prevarama njegovog režima".

„Bojkot smo odavno proglasili, ali ga danas i zvanično raspisujemo na svim nivoima. Već više od godinu dana opozicija pokušava da se izbori za slobodne i poštene izbore", rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

„Umesto da uvažava zahteve opozicije, on stvara lažnu opoziciju. Uz lažnu opoziciju na lažnim izborima ne može se dobiti legitimitet", ocenio je Lutovac.

 

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA 

  

  

    

    

    

      

  

      

      

      

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress