“Među nama” TV NOVA S: Da li su manjine ulaznice za parlament

 

Una Vasiljević

Na ova pitanja odgovaraju gosti Muamer Zukorlić, nosilac liste "Samo pravo", Predrag Balašević iz Vlaške narodne stranke i Srđan Šain iz Romske partije.

“Procedurano je manjinska lista nastala iz opredeljenja prema afirmativnoj akciji, takozvanoj pozitivnoj diskriminaciji kako bi se olakšalo manjinama da udju u parlament. To jeste jedna od pozitivnih tekovina zakonodavstva u Srbiji. Ali, imamo raskorak između ove olakšice i praga od 10.000 potpisa, što je prepreka za manjinske partije koje nemaju snagu kao ove dve tri jake. Tako da još treba doterati zakonodavstvo i otkloniti prepreke. To jeste olakšica, ali svaka povoljnost se može upotrebiti i zloupotrebiti”, ističe Muamer Zukorlić, nosilac liste “Samo pravo”.

Na njegovu izjavu nadovezao se Predrag Balašević iz Vlaške narodne stranke ističući da sem Bošnjaka i Mađara u Srbiji nema drugih manjina koje ulaze u parlamet.

“Kada vidimo u skupštini nekoga ko se predstavalja kao pripadnik zajednice, a iskoristio je zakon da lakše uđe u parlament, sve nas dovodi u situaciju da kažemo – da li je moguće da je srpsko društvo tako napravilo zakone da to dozvoljavaju. Manje zajednice, u koje spada i vlaška, nemaju kapacitete da sami izađu na izbore. Prošli put nismo uspeli da pređemo cenzus”, podsetio je Balašević.

Srđan Šain iz Romske partije ističe da formalno pravni okvir u Srbiji nije dosledan.

“Ustav podrazumeva ravnopravnost i zastupljenost polova i predstavnika nacionalnih manjina. Za razliku od toga, Zakon o političkim strankama govori o delegiranom predstavniku u skupštini. Mi vodimo izbore u neustavnom zakonu i sve što se dešava je posledica toga”, istakao je Šain.

On je dodao da bi jedna od konkretnih mera bila da ljudi koji su na listama partija manjima moraju da imaju potvrdu da su upisani u manjinske biračke spiskove.

“Biti manjina je samo po sebi osećaj neke “donjosti”, neke vrste ugroženosti. Još ako ste opozicija, dobijate duple batine”, ukazao je Muamer Zukorlić.

Opštirnije u emisiji:

 

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA 

 

 

  

 

  

 

 

 

 

  

 

    

    

    

      

  

      

      

      

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress