Dan Vojske Rumunije

Sreda, 25. oktobar 2017./ Beograd, Srbija / TimocPress

Dan Vojske Rumunije je obeležen u Vili Jelena u Beogradu u organizaciji ambasade Rumunije u Republici Srbiji

Sanja Lazić

Dan Vojske Rumunije proslavljen je 25.oktobra. Ovom prilikom podignuta je nacionalna zastava u sedištima vojnih institucija, Velika garda stajala je na rečnim i pomorskim brodovima i organizovane su vojne ceremonije, kao i komemorativne aktivnosti u svim garnizonima u zemlji i državama u kojima Rumunija ima akreditovane atašee odbrane.

Rumunska vojska na bojnim poljima slavi Dan Vojske Rumunije priređivanjem vojnih ceremonija i kulturnih i sportskih aktivnosti na kojima su bili pozvani i partneri iz multinacionalnih koalicija.

Dan Vojske Rumunije obeležen je i u Vili Jelena u Beogradu u organizaciji Ambasade Rumunije u Republici Srbiji.

Dan Vojske Rumunije uspostavljen je Dekretom od 1.oktobra 1959.godine.

Datum 25.oktobar 1944. predstavlja potpuno oslobađanje nacionalne teritorije od  fašističke okupacije, koje je dobijeno herojskom borbom preko 525.000 vojnika, između 23. avgusta i 25. oktobra 1944.godine. Oko 58.000 njih je bilo ubijeno ili ranjeno. Gubici koje je izazvao neprijatelj povećali su se na 89.934 vojnika, među kojima je bilo 76.275 zatvorenika.

Oslobađanje severoistočnog dela Transilvanije nije značilo i završetak bitke koju je vodila rumunska vojska koja je nastavila antifašistički rat za oslobođenje Mađarske, Čehoslovačke i Austrije, do konačne pobede. „Stigavši na granicu 1944, naše divizije – navodi se u izjavi Generalštaba 25. oktobra 1944 – spremne su za novi napor i za nove borbe zajedno sa našim velikim saveznicima, do apsolutnog poraza nemačko-mađarskih snaga.“

* * *

Vojska Rumunije učestvuje u raznim međunarodnim mirovnim i humanitarnim misijama, kao i u borbi protiv terorizma. Misije se odvijaju pod okriljem NATO, EU i OUN, tačnije 814 vojnika. Rumunija je član NATO od 29.marta 2004. Štaviše, Rumunija sa svojih 56 vojnika učestvuje u vojnim operacijama pod okriljem Evropske Unije (EU monitoring u Gruziji, Althea u Bosni i Hercegovini, EU NAVFOR Atalanta na Mediteranu) i 36 vojnih posmatrača na misijama OUN.

Prva borbena akcija Vojske Rumunije van državnih granica i posle revolucije iz 1989, počela je 8.marta 1996. u Bosni i Hercegovini, uz kontingente vojske država članica NATO i partnerima, sa bataljonom 96. Godine 2000, Vojska Rumunije počela je da učestvuje u misijama NATO KFOR u provinciji Kosovo, sa državnim službenikom – majorom, a potom i sa specijalizovanim pojedincima.

Rumunija je u julu 2002.godine u Avganistanu rasporedila prvi pešadijski bataljon formiran od 405 vojnika koji su došli iz 26.pešadijskog bataljona „Neagoe Basarab“ pod komandom Međunarodnih snaga bezbednosti (rum. ISAF), koje su se tada nalazile pod komandom multinacionalne koalicije koja u ovoj državi deluje na osnovu rezulucija OUN. Jul mesec 2003.godine obeležio je početak učestvovanja rumunske vojske u operaciji „Iraqi Freedom“.

Godine 2010. je povodom Dana vojske Rumunije u prestoničkom Parku Mladosti otkriven spomenik rumunskim vojnim herojima koji su pali u borbi.

* * *

Evropske države godišnje odaju počast, na različite datume (koji imaju istorijski značaj), onima koji se svrstavaju u strukture nacionalnih oružanih snaga.

Susedna država Rumuniji, Bugarska, 6.maja svake godine proslavlja Dan hrabrosti, povodom kog se obeležava i slava Sveti Đorđe, koji je duhovni zaštitnik bugarskih oružanih snaga.

U Grčkoj se 21.novembra obeležava Dan oružanih snaga. Francuska proslavlja vojsku 11.novembra, dan potpisivanja primirja iz 1918.godine između saveznika i Nemačke, dok Italija odaje počast svojim oružanim snagama 4.novembra, dana kada je 1918.godine u Vili Giusti potpisano primirje.

Svake godine se poslednje subote u junu mesecu u Velikoj Britaniji proslavlja Dan oružanih britanskih snaga.

Poljska, takođe NATO članica, godišnje obeležava dan svojih oružanih snaga 15.avgusta, dana kada je, 1920 godine, u bici za Varšavu, izvojevala pobedu protiv sovjetskih oružanih snaga.

Španija od 1987.godine obeležava Dan španskih oružanih formacija u subotu koja je najbliža 30.maju, koji je proslava Svetog Ferdinanda.

Od 1992, godišnje se 21.maja u Mađarskoj odaje počast mađarskim oružanim snagama.

Srbija proslavlja Dan vojske 23.aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815.godine podignut Drugi srpski ustanak za oslobođenje Srbije od Otomanskog carstva.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

   

   

 

   

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress