OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI RUMUNIJE U SRBIJI

 

Subota, 23 novembar 2019./ Bor, Srbija / TimocPress

KONFERENCIJA: RUMUNI / VLASI IZ SRBIJE, DEO RUMUNSKE NACIJE

Sara Prvulović

Dan državnosti Rumunije ili Nacionalni dan Rumunije poznat kao Veliko ujedinjenje je zapravo ujedinjenje Transilvanije, Banata, Krišane i Maramureša sa Rumunijom 1918. i Proglas iz Albe Julije, od 1. decembra 1918. godine.

Bio je to razlog i ove godine da se u Srbiji obeleži ovaj veliki dan za sve Rumune ma gde god da bili. Rumuni/Vlasi u Srbiji ovaj datum obeležavaju zadnjih 15 godina, uz veliki broj zvanica iz Srbije i Rumunije.

Obeležavanje Dana državnosti Rumunije ove godine je Kongres Vlaha Srbije organizovao  kroz konferenciju sa temom: Rumuni / Vlasi iz Srbije, deo rumunske nacije.

Konferencijom su predsedavali: dr Dragiša Kostandinović Trajan, Zaviša Žurž i dr Predrag Balašević.

Govorili su Bojan Aleksandrović, vikar timočki i Protojerej Priobalne Dakije, rumunski evroparlamentarac i predsednik partije Narodni pokret, Euđen Tomak, predstavnik Ambasade Rumunije u Srbiji, Bogdan Velišku, prvi sekretar, Ringo Damureanu, predsednik Sindikata državne uprave "Snaga zakona", reprezentativna organizacija na nacionalnom nivou u oblasti javne uprave, Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbije i Dan Horaciu Buzatu bivši rumunski poslanik, a sada poslovan čovek.

Sa ovog skupa u ime vlaške/rumunske zajednice severoistočne Srbije, krovne organizacije Vlaha/Rumuna, Kongres Vlaha Srbije upućuje apel Srpskoj akademiji nauka i umetnosti – SANU i Rumunskoj akademiji nauka da svojim autoritetom i uticajem zasnovanom na nauci pomognu ovoj zajednici i stane na put višedecenijskoj zloupotrebi identiteta, a naročito jezika ove zajednice.

Ova svećanost je nastavljena druženjem uz muziku timočkih izvođača i gostiju iz Rumunije pod nazivom Vlaško veče.

VIDEO MATERIJAL

 FOTO GALERIJA

 

      

    

    

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress