Promocija knjige “Od povlašenih Srba do vlaškog jezika“ dr Slavoljuba Gacovića

15 09 2017 001

Četvrtak, 11.maj 2017. / Zaječar, Srbija / TimocPress

U ediciji “Odabrana dela o istoriji Vlaha istočne Srbije u pet knjiga” ugledala su svetlost dana četiri naslova dr Slavoljuba Gacovića: „Neslovenska ojkonimija Vidinskog sandžaka XV i XVI veka“, “Od Rimljana i latinskog do Rumuna Timočana i rumunskog“, “Vlasi u dokumentima zaječarskog Istorijskog arhiva“ i „Kud se dedoše Rumuni Tihomira Đorđevića“

 

Suzana Mihajlović-Jovanović

U pitanju su njegova dopunjena reprint izdanja. Krajem minule godine iz štampe je izašao i prvi svezak pete knjige pod naslovom: „Od povlašenih Srba do vlaškog jezika“ , koji je danas promovisan u Zaječaru i Boru.

Na promociji u zaječarskom Istorijskom arhivu, pored autora, ovo delo su predstavili i profesor dr Ljiljana Gavrilović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, profesor dr Čedomir Čupić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Ana-Mari Soresku Marinković iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Knjigu su, inače, publikovali Centar “Fabula nostra” iz Beograda i Književno izdavačko društvo “Leksika” iz Negotina.

Sama knjiga plod je višegodišnjeg istraživanja građe ne samo na prostorima Srbije, u relevantnim naučnim institucijama, arhivima i bibliotekama, već i u naučnim ustanovama u Rumuniji i Bugarskoj. Iako polemička, smatraju njeni recenzenti, knjiga je značajan doprinos upravo toleranciji i suživotu na ovim prostorima.

Prvi svezak pete knjige “Od povlašenih Srba do vlaškog jezika“ dr Slavoljuba Gacovića biće promovisan i u Beogradu u Kući Đure Jakšića na Skadarliji.

VIDEO PRILOG

FOTO GALERIJA

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress