Zajednička sednica Rumunskog pravoslavnog protoprezviterata Priobalne Dakije i Kongresa Vlaha Srbije

 

Rade

Radomir Milošević

Sastanak je održan u vlaškom/rumunskom selu Samarinovac, opština Negotin. Sastanak je imao dve tačke dnevnog reda:

1. Položaj vlaške zajednice posle 10 godina (26.09.2007-27.09.2017) od susreta sa Jirgenom Hermanom, specijalnim izveštačem Parlamentarne skupštine saveta Evrope i proistekle Rezolucije 1632 (02.10.2008) Situacija nacionalnih manjina u Vojvodini i rumunske etničke manjine u Srbiji”

2. Položaj Rumunske pravoslavne crkve u severoistočnoj Srbiji i odnos države Srbije po ovom pitanju.

Na sastanku je zaključeno da i pored boljeg organizovanja pripadnika ove zajednice država nije zadovoljila Preporuke 1845 (2008) iz Rezolucije 1632 (02.10.2008). Dalji koraci Kongresa Vlaha Srbije biće intenzivniji kontakti sa predstavnicima srpskih vlasti gde će se insistirati na poštovanju Preporuke 1845 iz Rezolucije 1632 kao i Protokola o nacionalnim manjinama (rumunsko-srpski protokol o rumunsko-vlaškoj manjini u Srbiji) iz 2012. godine. Kongres Vlaha Srbije će paralelno ukazati Bukureštu i Beogradu na neophpdnost hitnog sastanka Međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine Republike Srbije i Rumunije.

Kada je u pitanju Položaj Rumunske pravoslavne crkve u severoistočnoj Srbiji i odnos države Srbije po ovom pitanju, Kongres Vlaha Srbije je izdao posebno saopštenje, koje prenosimo u celosti.

 

SAOPŠTENJE

Na desetogodišnjicu postavljenja prvog zapisa od strane Rumunske pravoslavne crkve u severoistočnoj Srbiji posle liturgijske službe održan je zajednički sastanak članova Kongresa Vlaha Srbije i predstavnika Rumunskog pravoslavnog protoprezviterata Priobalne Dakije. Rumunska pravoslavna crkva je na Krstovdan, 27. septembra 2007. godine po starom kalendaru postavila prvi zapis u jednom vlaškom/rumunskom selu zajedno sa Savezom Vlaha Srbije.

Sastanak je održan u vlaškom/rumunskom selu Samarinovac, opština Negotin. Tema sastanka bila je položaj Rumunske pravoslavne crkve u severoistočnoj Srbiji i odnos države Srbije po ovom pitanju.

Imajući u vidu vrlo negativan stav Srpske pravoslavne crkve prema delovanju Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji van Vojvodine kroz razna saopštenja, prijava lokalnih srpskih sveštenika policiji sveštenike Rumunske pravoslavne crkve , česta legitimisanja u saobraćaju, na javnim mestima i u policijskim stanicama sveštenike Rumunske pravoslavne crkve od strane policije, odbijanje lokalnih samouprava da blagovremeno odgovore na zahteve za gradnju crkvi i bogomolja Rumunskom pravoslavnom protoprezviteratu Priobalne Dakije dovelo je do nepodnošljive situacije za vernike i predstavnike Rumunske pravoslavne crkve u severoistočnoj Srbiji.

Kroz monolog Kancelarije za verska pitanja Vlade Republike Srbije da Rumunska pravoslavna crkva ,,nema šta da traži u Srbiji van Vojvodine” poslata je poruka kako Rumunskoj pravoslavnoj crkvi tako i vernicima ove crkve iz vlaške/rumunske zajednice da država Srbija ne želi da poštuje svoj Ustav i svoje zakone.

Kongres Vlaha Srbije predstavnike vlasti svoje zemlje, zemlje Srbije u kojoj žive informišu o ovim problemima kroz svoje dopise i saopštenja kao jedino moguće rešenje pošto nije došlo do međusobnog susreta. Konges Vlaha Srbije je imalo više susreta sa predstavnicima matične rumunske države kako u Srbiji tako i u Rumuniji i bilo je reči o problemima sa kojima se susrće Rumunska pravoslavna crkva u severoistočnoj Srbiji.

Kongres Vlaha Srbije će zatražiti prijem u Patrijaršiji Rumunske pravoslavne crkve kako bi u direknom razgovoru sa Patrijarhom Rumunske pravoslavne crkve preneli celokupnu situaciju i izneli svoje viđenje stvari u pogledu rešavanja postojećih problema na terenu.

Samarinovac, 27.09.2017

Kongres Vlaha Srbije

VIDEO MATERIJAL

AUDIO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

   

   

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress