Premijera za Rumune iz Srbije! Vlaška narodna stranka osnovala filijalu u Beogradu!

Una Vasiljević

U nedelju, 5.novembra, u hotelu Crystal u Beogradu, Vlaška narodna stranka imala je svečanu sednicu povodom osnivanja Gradskog odbora stranke za grad Beograd. Na događaju je učestvovalo preko 100 članova stranke iz Beograda. 

Do sada su sve rumunske organizacije iz severoistočne Srbije bile aktivne samo u ovoj oblasti. A od nedelje, Vlaška narodna stranka zvanično izlazi iz ovog okvira i kreće da deluje i u Beogradu. Imajući u vidu da u Beogradu živi velika zajednica timočkih Rumuna koji su u srpsku prestonicu došli iz različitih razloga (ekonomski, studije, itd), VNS u svom političkom projektu ima za cilj da privuče ove Rumune/Vlahe u smislu promovisanja i očuvanja rumunske kulture i jezika u srpskoj prestonici. Takođe, stranka ozbiljno razmatra učestvovanje na lokalnim izborima u Beogradu, koji će se održati u proleće 2018. godine, zajedno sa koalicijom „Tolerancija“, koju sačinjavaju više manjinskih stranaka. Na skupu u nedelju učestvovale su zvanice iz Srbije i Rumunije.

Među političkim predstavnicima iz Rumunije, skupu su prisustvovali Euđen Tomak, poslanik u Parlamentu Rumunije i izvršni predsednik stranke Narodni pokret, koji je u svom govoru rekao da je Rumunija uz timočke Rumune/Vlahe i da ih podržava u svojim nastojanjima da sačuvaju identitet, da imaju obrazovanje, crkvu i medije na rumunskom jeziku.

Ispred Ambasade Rumunije prisustvovao je ataše za kulturu, Aleksandru Patru.

U ime srpskih stranaka, sednici su prisustvovali Dijana Vukomanović, poslanik u Parlamentu republike Srbije i član predsedništva Narodne stranke. Ispred manjinskih stranaka, učestvovali su Jasminko Hadžisalihović, predsednik koalicije „Tolerancija“, Marijana Ivović, predsednica Stranke Crnogoraca, Miroslav Besermenji, predsednik Rusinske demokratske stranke.

Iz srpskog Banata, prisutna je bila delegacija Zajednice Rumuna iz Srbije na čelu sa predsednikom Danielom Magduom i potpredsednikom Stevanom Mihailovim, kao i dr Jon Omoran. Iz timočkog kraja prisustvovala je delegacija sveštenika na čelu sa ocem Bojanom Aleksandrovićem, protojerejem Priobalne Dakije. Takođe, tu su bili i predstavnici organizacija koje su osnovale Kongres Rumuna Srbije: Zaviša Žurž, predsednik Udruženja „Ariadnae Filum“, Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin, Dragiša Kostandinović, predsednik Udruženja za kulturu Vlaha/Rumuna, „Trajan“. Program skupštine zaokružio je folklorni ansambl „Horeu Margi“ iz Isakova, opština Ćuprija, sa serijom tradicionalnih rumunskih/vlaških pesmi i igara iz Pomoravlja.

Milan Jovanović izabran je za predsednika Gradskog odbora Vlaške Narodne Stranke za grad Beograd.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

     

     

     

      

 

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress