Velika opoziciona koalicija na lokalnim izborima u Boru

 

Sanja Lazić

Gradjani će svoje biračko pravo iskazati 4. marta 2018. godine na 47 mesta, 28 u gradu i 19 u selima.

 

Kao i na prethodnim izborima birači upisani u biračke spiskove u borskim selima glasaće na 19 biračkih mesta, od kojih su četri u Zlotu, po dva u Šarbanovcu, Brestovcu, Krivelju i Gornjanu, a po jedno u Metovnici, Slatini, Bučju, Luki, Donjoj Beloj Reci, Tandi i Oštrelju.

 

Nakon višenedeljnih pregovora sa zainteresovanim političkim partnerima na lokalu, gde je Vlaška narodna stranka bila jedan od inicijatora, postignut je dogovor o koalicionom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Boru.

 

Radi se o grupaciji političkih faktora koje su se okupili oko zajedničkog cilja, promene sveukupne loše situacije u gradu koja je uzrokovana višegodišnjom lošom i neodgovornom opštinskom vlašću koju simbolizuje Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor. Glavna karakteristika ove vlasti je nesposobnost i nekompetentnost u sadejstvu sa zloupotrebom javnih fondova, uticaja i pozicija radi ličnih interesa i interesa njihovih zaštitnika u republičkoj vlasti.

 

Listu opozicionog bloka na lokalnim izborima u Boru 4. marta 2018. godine, čine:

-Demokratska stranka

-Narodna stranka

-Vlaška narodna stranka

-Demokratska stranka Srbije

-Zajedno za Srbiju

-Pokret slobodnih građana

-Socijaldemokratska stranka

 

Ova lista imaće svih 35 odborničkih kandidata za izbore 4. marta ove godine.

 

Vlaška narodna stranka, koja je u gradu prepoznata kao oštar i neumoran kritičar vlasti, sa ponosom ističe da je je bila domaćin pregovora koji su se odvijali u njenim stranačkim prostorijama i jedan od inicijatora stvaranja ove predizbornne okoalicije.

 

Koalicija Narodne stranke, Demokratske stranke, Vlaške narodne stranke, Tadićeve Socijalidemokratske stranke, Zajedno za Srbiju, Pokreta slobodnih građana i Demokratske stranke Srbije predala je 1. februara 2018. godine opštinskoj izbornoj komisiji listu sa 1.127 poptisa. Na listi je svih 35 odborničkih kandidata.

 

Ova ujedinjena politička grupacija – „MI ili ONI“ imaće broj 3 na opštinskoj izbornoj listi.

 

Prva na listi je profesorka Svetlana Anđelković ispred Demokratske stranke, a potom slede, dipl. inž. Dragan Marković - Narodna stranka, dr Predrag Balašević - Vlaška narodna stranka, dipl. pravnica Olivera Lazarević - Narodna stranka, ekonomista Srđan Marjanović - Demokratska stranka, dr Goran Golubović – Zajedno za Srbiju …

 

"Mi nećemo da lažemo narod, želimo istinom da dođemo do izborne pobede. Mi ne damo da se prodaju nacionalna i narodna dobra bilo kome i budzašto, nego da ostanu u našim rukama. Ne damo RTB. Oni to hoće, i to je svakom građaninu kristalno jasno. Mi nećemo dozvoliti da nam deca odlaze za koru hleba u Poljsku, Slovačku, Češku. Mladfi će raditi i zaraditi u svom gradu i svojoj zemlji. Oni rade drugačije. Očekujemo neravnopravnu kampanju u kojoj će vlast da koristiti sva sredstva i sve resurse, neće prezati ni od čega ni od koga. Mi nemamo te mogućnosti, niti nam je cilj da nelegalnim sredstvima dobijemo i jedan jedini glas. Verujem da je narod na našoj strani, jer ovo je možda i poslednja šansa da nešto najbolje promenimo i da se zauvek otrarasimo jednih te istih vlastodržaca" – izjavio je nocilac liste „MI ili ONI – Ujedinjeni za Bor“, Dragan Marković.

 

Rok za predaju izbornih listi je istekao u ponoć 16. februara 2018. godine, kada je zaključen Jedinstven birački spisak za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, opština Aranđelovac i Bor i Gradske opštine Sevojno koji će biti održani 4. marta 2018. godine.

 

Za izbore u Boru od ukupno 9 predatih prijava potvrđeno je 8 izbornih listi. Izborna komisija opštine Bor odbila je proglašenje izborne liste Izbor postoji – Irena Živković, Grupa građana Izbor postoji – Irena Živković je podnela tužbu Upravnom sudu u Beogradu protiv Opštine Bor – Opštinske izborne komisije.

 

Potvrdjene liste i redosled:

1. ALEKSANDAR VUČIĆ - Zato što volimo Bor - Srpska napredna stranka - Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije

2. POKRET ZA NOVO DOBA BOR - Zoran Petrović Petraš

3. „MI ILI ONI! UJEDINJENI ZA BOR - Narodna stranka - Demokratska stranka - Vlaška narodna stranka - Zajedno za Srbiju - Demokratska stranka Srbije - Socijaldemokratska stranka - Dragan Marković "

4. DOSTA JE BILO I DVERI SRPSKE – DA OVI ODU, A DA SE ONI NE VRATE

5. Glasam za omladinu - Vladimir Stojičević

6. VLAŠKA STRANKA "MOST" - BOR U SRCU - MIKI JANOŠEVIĆ

7. Republikanska stranka – Republikanus Part - Dejan Milić

8. ODGOVORNO I DOMAĆINSKI ZA BOR (Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj, Ujedinjena seljačka stranka - Milija Miletić)

 

Na potvrđenim listama je 155 kandidata.

 

Vlaška narodna stranka podržala listu "Šta radite bre Marko Bastać" na lokalnim izborima u Beogradu 4. marta 2018. godine.

 

"Osnovni motiv za ovakvu odluku gradskog odbora Vlaške demokratske stranke Srbije je zalaganje liste Marka Bastaća za formiranje kancelarije za nacionalne manjine na gradskom nivou. Takođe i insistiranje na uključivanju što većeg broja ljudi u proces odlučivanja na lokalnom nivou kroz obavezne referendume”, rekao je dr Predrag Balašević.

VIDEO MATERIJAL

 

FOTOGALERIJA

      

      

    

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress