Nastavak zasedanja Kongresa Vlaha Srbije

 Sara Prvulović

 

Prva tačka dnevnog reda ticala se dvodnevne posete delegacije Kongresa Vlaha Srbije Bukureštu i tu je dr Predrag Balašević izvestio prisutne o rezultatima posete. Predsednik Vlaške narodne stranke i jedan od koordinatora Kongresa, dr Balašević je istakao dobre veze koje postoje sa institucijama Rumunije i način na koji je delegacija primljena. Naglasio je posetu kao vrlo važnu za vlašku zajednicu i njenu prepoznatljivost u Rumuniji kako kod vladajučih tako i kod opozicionih političkih faktora, kao i veliko interesovanje kod bukureštanskih nacionalnih medija. Na kraju prvog dana članovi delegacije u sastavu dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne stranke, Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin i Zaviša Žurž, predsednik društva „Ariadnae Filum“, gostovali su uživo u emisiji „Igre vlasti“ novinara Rareš Bogdana, na Realitatea TV. On je izneo zajednički stav trojice članova dečegacije o svakom susretu pojedinačno. Govorio je o razgovorima sa izvršnim predsednikom Partije narodnog pokreta, Euđenom Tomakom, poslanikom ove stranke, Konstantinom Kodreanuom, o susretu sa senatorom Socijalemokratske partije, Šerbanom Nikolaeom, ministarkom za vangranične Rumune, Nataliom Elenom Intotero, potpredsednikom Rumunskog kulturnog instituta, Mirelom Talošem, profesorom univerziteta Raduom Baltasiuom, direktorom u okviru Rumunskog kulturnog instituta koji koordinira Odeljak za vangranične Rumune, kao i sa generalnim direktorom Instituta za vangranične Rumune, Eudoksiu Hurmuzaki. prof.dr Nikolae Brzneom.

Dušan Prvulović je u okviru druge tačke govorio o poseti predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića Rumuniji, naglasio je važnu komunikaciju koju je imao u ime Kongresa Vlaha Srbije, sa članovima kabineta predsednika Rumunije, Klausa Johanisa, pre zvaničnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Bilo je kontakata sa visokim rumunskim zvaničnicima i u danima nakon pomenute posete srpskog predsednika Rumuniji. U okviru ove tačke Kongres je razmatrao i poziv rumunske ambasadorke u Beogradu, Oane Kristine Pope upućen Kongresu Vlaha Srbije radi konsultacija u Ambasadi, u kontekstu posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rumuniji. Delegacija Kongresa Vlaha Srbije posetiće Ambasadu Rumunije u Beogradu, 28. marta tekuće godine. U okviru ove tačke zaključeno je da Kongres Vlaha Srbije treba da se obrati predsedniku Republike Srbije, vezano za obećanja koja je predsednik Vučić dao radi ostvarivanja prava rumunske zajednice u Timočkoj krajini.

Zaviša Žurž je u raspravi po tačkama dnevnog reda, kada su u pitanju dalji koraci Kongresa Vlaha Srbije naglasio važnost intenzivne komunikacije kako sa srpskim tako i sa rumunskim državnim institucijama o problemima Rumuna - Vlaha u severoistočnoj Srbiji i realizacija dogovora iz Bukureštu od 08. marta 2018. godine. Naglasio je potrebu za hitnim sastankom Međuvladine mešovite komisije pošto je Vlada republike Srbije imenovala državnog sekretara Ivana Bošnjaka za kopredsedavajućeg Komisije. Žurž je predložio da Kongres Vlaha Srbije pošalje rumunskim institucijama Zahtev po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja Rumunije, po kojim se kriterijuma dodeljuju rumunska državljanstva građanima Republike Srbije. Ovo iz razloga što u Srbiji postoji velika zainteresovanost ne samo rumunske nacionalne manjine za rumunskim pasošem.

Kongres Vlaha Srbije je podržao tekst koji je Forum Vlaha, poslao na adresu njihovih visokih preosveštenstava Srpske pravoslavne crkve Episkopa timočkog Ilariona i Episkopa požarevačko-braničevskog Ignjatija. Povodom informacija na društvenim mrežama na temu "po prvi put se čuo OČE NAŠ na vlaškom jeziku". Tekst će biti publikovan kada to Forum Vlaha dozvoli.

 

VIDEO MATERIJAL

 

 FOTO GALERIJA

   

    

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress