Sednica Kongresa Vlaha Srbije

 

  Sara Prvulović

Sednicu je vodio jedan od koordinatora Kongresa Vlaha Srbije, Zaviša Žurž predsednik "Ariadnae Filum" - Društvo za kulturu Vlaha-Rumuna severoistočne Srbije.

Dušan Prvulović je govorio o seriji konsultacija koje je imala Nj.E. Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Beogradu sa predstavnicima rumunske zajednice u Srbiji. Razgovori su se odnosili na situaciju etničkih Rumuna sa cele teritorije Srbije, nakon konsultacija su identifikovani problemi sa kojima se suočavaju, kao i mogući projekti/saradnja za rumunsku zajednicu, ističući i inicijative o ekonomskim vezama. U sredu, 28. marta 2018. godine, na sastanku sa Nj.E. Oanom Kristinom Popa, ambasadorkom Rumunije u Beogradu ispred delegacije Kongresa Vlaha Srbije bili su Dušan Prvulović i Milan Jovanović. Serija konsultacija sa predstavnicima rumunske zajednice u Srbiji, rumunska ambasadorka u Beogradu započela je u sredu, 14. marta 2018. godine i trajali su do srede, 28. marta 2018. godine.

O sastanku državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Ivana Bošnjaka i generalnog konzula Rumunije u Srbiji Olivera Marius Dilofa, načelnika zaječarskog Upravnog okruga Vladana Paunovića, gradonačelnika Zaječara, Boška Ničića i predsednika opštine Boljevac, Nebojše Marjanovića u Zaječaru, 28. marta sa predstavnicima rumunske zajednice u severoistočnoj Srbiji, govorili su Visokoprečasni Otac Protojerej ikonom stavrofor Bojan Aleksandrović, administrativni vikar timočki i Protojerej Priobalne Dakije i Zaviša Žurž, koordinator Kongresa Vlaha Srbije, učesnici sa tog skupa. Zanimljivo je da na ovom skupu nije prisustvovao niko iz Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Dr Predrag Balašević je u raspravi po tačkama dnevnog reda, kada su u pitanju dalji koraci Kongresa Vlaha Srbije naglasio važnost intenzivne komunikacije kako sa srpskim tako i sa rumunskim državnim institucijama o problemima Rumuna - Vlaha u severoistočnoj Srbiji.

Imajući u vidu izveštaje sa sastanka u Beogradu i sastanka u Zaječaru, kao i sastanaka sa predstavnicima rumunskih institucija u Bukureštu može se zaključiti da je Kongres Vlaha Srbije uspeo da ukaže na probleme sa kojima se susreće ova zajednica u ovom delu Srbije i da se ovi problemi itekako raspravljaju kako u Beogradu tako i u Bukureštu.

Kongres Vlaha Srbije daje punu podršku Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji, odnosno Rumunskom pravoslavnom protoprezviteratu Priobalne Dakije u Negotinu kao jedinom stožeru Rumuna-Vlaha u Srbiji.

 

VIDEO MATERIJAL

 

 FOTO GALERIJA

      

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress