Sastanak Kongresa Vlaha Srbije sa delegacijom OEBS-a

 

  Sara Prvulović

Delegaciju iz Haga predvodili su Tihana Leko- Viši savetnik i dva konsultanta, Nataša Bošković i Saša Vulić.

Kongres Vlaha Srbije predstavljali su Protojerej ikonom stavrofor Bojan Aleksandrović - administrativni vikar timočki, dr Predrag Balašević - predsednik Vlaške narodne stranke, Zaviša Žurž - predsednik Društva za kulturu Vlaha/Rumuna severoistočne Srbije “Ariadnae Filum” i Dušan Prvulović – predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.

U razgovoru je bilo reči o položaju rumunske/vlaške zajednice u Srbiji, o poštovanju manjinskih prava ove zajednice od strane države Srbije kada je u pitanju obrazovanje i informisanje na rumunskom jeziku, položaj Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji, javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i predstojeći izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Predstavnici Kongresa Vlaha Srbije izrazili su nezadovoljstvo zbog nivoa prava koja im država Srbija daje. Kao i da ne postoji napredak u učenju rumunskog jezika u timočkim školama, u medijima na rumunskom jeziku, kao ni u verskom bogosluženju na rumunskom jeziku, već naprotiv, reč je o jednoj značajnoj stagnaciji u poslednjih par godina. Beograd ne poštuje protokol iz 2012. koji su potpisale Srbija i Rumunija i kojim je predviđeno rešavanje ovih problema. Delegacija Kongresa navela je konkretne primere kakvim se sve metodama koriste institucije u Srbiji.

Gosti su pažljivo saslušali i pribeležili sve prigovore predstavnika Kongresa Vlaha Srbije.

Delegacija Visokog komesara OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina iz Haga nije dala izjave za štampu, tim koordinatora Kongresa Vlaha Srbije oglasio se saopštenjem.

 

VIDEO MATERIJAL

 

 FOTO GALERIJA

      

   

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress