Letnja škola, Izvoru Murešului 2017

Sanja Lazić

Učešće u debatama najavili su i viđeniji lideri rumunskih istorijskih zajednica iz pograničnih krajeva i sa Balkana, ali i dijaspore koji očekuju da stupe u dijalog sa rumunskim vlastima i predstavnicima Rumunskog parlamenta u vezi dramatične situacije u kojoj se nalaze rumunske zajednice u državama poput Ukrajine, Bugarske, Albanije, Grčke, Hrvatske i Makedonije, i načinu na koji se rumunske vlasti odnose prema brojnoj dijaspori na Zapadu.

Kao i prethodnih godina, pozvani su i rumunski državni lideri, ministri, parlamentarci koji predstavljaju rumunski politički spektar. Očekuje se da će doći i ministar za Rumune van Rumunije, predsednik Rumunskog kulturnog instituta, predsednici Parlamentarne komisije iz dva poslanička doma, koji su odgovorni za problematiku Rumuna van Rumunije i drugi ministri.

Srbija je pre nedelju dana očitala lekciju rumunskim vlastima u vezi interesa države Srbije za istorijske zajednice van Srbije.

Sastanku sa Srbima iz istorijskih zajednica Srbije, koji je održan u Novom Sadu, prisustvovali su predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, premijerka Srbije, Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, premijer Vojvodine, Igor Mirović, patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, itd. Videćemo šta su rumunske vlasti shvatile iz ove lekcije.

Nakon prethodnih 14 održanih letnjih škola u Izvoru Murešului koji organizuju Kulturni centar Toplica, zajedno sa Nacionalnom fondacijom za Rumune van Rumunije (Bukurešt), Evropskim centrom za studije Kovasna-Hargita (Sv. Đorđe), uz finansijsku podršku Ministarstva za Rumune van Rumunije, Rumunskog kulturnog instituta, Pravoslavne episkopije Kovasne i Hargite, u partnerstvu sa Platformom Ujedinjenja „Acțiunea 2012” („Akcija 2012”), udruženjem „Răsăritul Românesc" („Istočna Rumunija"), Građanskim forumom Rumuna iz Kovasne, Hargite i Mureša, Sportskim nacionalnim kompleksom Izvoru Murešului, opštinom i lokalnom samoupravom Vošlabeni, dopreo je do svesti građana kao kulturni projekat na nacionalnom nivou, stvorivši jedno istinsko „rumunsko-rumunsko“ partnerstvo koliko kroz učesnike (mlade ljude iz države i van granice) i teme o kojima se diskutovalo, toliko kroz predavačka tela formirana od univerzitetske i kulturne rumunske elite, ali i prisustvom viđenijih ličnosti sa rumunske političke scene.

Izdanja od prethodnih godina uživala su jaku medijsku pažnju od strane pisanih i elektronskih medija u Rumuniji i susednim državama.

Ovogodišnje izdanje Letnje škole u Izvoru Murešului, sa temom „2000 GODINA RUMUNSKOG KONTINUITETA. OD PRVOG UJEDINJENJA DO VELIKOG UJEDINJENJA. RUMUNIJA I RUMUNI VAN RUMUNIJE, KUDA?”, odvijaće se u periodu 13-18. avgust 2017. godine, u Sportskom nacionalnom kompleksu Izvoru Murešului, županija Hargita.

Program Škole obuhvataće teme poput:

  • Ponovno ujedinjenje Basarabije sa Rumunijom, nacionalni cilj Rumuna za 2018. godinu. Geopolitička evolucija i rumunski nacionalni interes
  • Prava Rumuna iz istorijskih zajednica u pograničnim krajevima i na Balkanu, između obećanja i asimilatorne stvarnosti. Drama autohtonih Rumuna iz Srbije, Ukrajine, Bugarske, Makedonije, Albanije, Grčke, Mađarske i Hrvatske
  • Koliko je Rumunija zainteresovana za svoju dijasporu? Ukoliko jeste, kojim budžetom i kojom strategijom? Obrazovanje na maternjem jeziku, prioritet Rumuna van Rumunije. Predstavlja li emigracija Rumuna stvar od nacionalnog interesa?
  • Situacija Rumuna na teritoriji bivših sovjetskih republika
  • Prioriteti u očuvanju i potvrđivanju nacionalnog identiteta Rumuna u županijama Kovasna i Hargita
  • Rumunski identitet rimokatolika iz Moldavije; istorija i sadašnjost
  • Ukradena Transilvanija. Problem nezakonitog oduzimanja imovine u Transilvaniji. Ilegalno sečenje šuma, problem nacionalne bezbednosti
  • Aktivnosti , događaji i projekti koje vodi Odeljenje za obeležavanje stogodišnjice, u okviru Ministarstva kulture i nacionalnog identiteta, u vezi obeležavanja stogodišnjice od Velikog ujedinjenja. Da li su oni na nivou velikog događaja? Koliki je predviđeni budžet?

Programom su predviđene i ostale aktivnosti: promocija knjiga i publikacija, izložba i prodaja knjiga, otvorene debate, nastup folklora, itd. U utorak, 15.avgusta će se, nakon arhijerijske liturgije koju će održati Njegovo Preosveštenstvo Andrej u manastiru „Adormirea Maicii Domnului" („Presveta Devica Marija"), program odvijati zajedno sa učesnicima Međunarodnog kampa za mlade „Proiect de țară – România mea“ („Državni projekat – Moja Rumunija“), Padureni, županija Kovasna.

Na kursevima Letnje škole učestvovaće mladi iz zemlje i van granice (Republika Moldavija, Ukrajina, Mađarska, Srbija, Bugarska, Albanija, Makedonija), kao i predavači iz univerzitetskih centara iz države i inostranstva.

O gore navedenim temama diskutovaće mladi studenti, profesori, studenti na master i doktorskim studijama koji se bave promocijom nacionalnih vrednosti, međuetničkim zajedništvom, i afirmacijom kulturnog, lingvističkog i verskog identiteta u multietničkim sredinama.

U aktivnostima mogu učestvovati i Rumuni iz dijaspore i Rumunije. Učestvovanje je besplatno, s tim što treba platiti smeštaj i hranu u nekom od apartmana u Izvoru Murešului.

Medijski partneri: Novinska agencija Ađerpres, Novinska agencija Romanian Global News, TVR, Timoc Press, Radio România Actualităţi (Radio Rumunija Aktuelnosti), Radio Târgu Mureş (Radio Trgu Mureš), Radio i TV Trinitas, Informaţia Harghitei (Harghitske informacije), Condeiul Ardelean (Ardeljansko pero), Cuvântul Liber (Slobodna reč), Mesagerul de Covasna (Glasnik Kovasne), dok će www.privesc.eu prenositiuživo aktivnosti sa Letnje škole:

VIDEO PRILOG

FOTO GALERIJA

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress