Intervju, rumunski poslanik Daniel George

 

Subota, 19. oktobar 2019 / Bor, Srbija / TimocPress

Tokom 18.-19. oktobra 2019., poslanik Liberalno demokratske stranke Rumunije Daniel George boravio je u radnoj poseti Rumunima/Vlasima iz Timočke krajine. 

 

Una Vasilevici

Drugog dana posete, poslanik Daniel George dao je intervju novinskoj agenciji TimocPress, redakcija na rumunskom jeziku.

EKOLOŠKA SITUACIJA U BORU MOŽE DA UGROZI I SUSEDNE DRŽAVE

''Nakon što smo se u nekoliko dana upoznali sa stanjem aero- zagađenja u Boru i okolnim selima, smatramo da je neophodno da se sa njim upozna i međunarodna javnost i međunarodne ekološke institucije, koje će se obratiti i vlastima u Beogradu'', rekao je, pored ostalog, Daniel George, poslanik Liberalno demokratske stranke Rumunije na konferenciji za medije, koju je priredila Vlaška narodna stranka (VNS), danas u Boru.

George je istakao da Evropska unija beskompromisno drži do poštovanja ekoloških standarda. Ako se nešto pod hitno ne preduzme od strane vlasti države Srbije, ovaj za sada lokalni problem, tvrdi on, može da postane i međunarodni, može da se odrazi i na stanje ekologije i u susednim državama.

''Imajući u vidu Ustav i zakone, Republika Srbija treba da osigura zdrav život svim njenim građanima. Na putu pridruživanja Evropskoj uniji, Srbija je dužna da poštuje ekološke standarde, da obezbedi građanima zdrav vazduh, čistu vodu i zemljište. Za to su potrebna velika finansijska sredstva, ali to je obaveza države, bilo da se ona zove Rumunija ili Srbija''-zaključio je rumunski parlamentarac.

Daniel George je ovih dana prisustvovao Interparlamentarnoj skupštini u Beogradu, a u Bor je došao na poziv vlaške nacionalne zajednice i VNS, kao bi se upoznao sa nacionalnim problemima vezanim za vlašku nacionalnu zajednicu, ali i ekološkim problemima građana Bora i okolnih sela.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

     

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress