Skupština Tolerancije Srbije

Nedelja, 10. decembar 2017. / Beograd, Srbija / TimocPress

U nedelju 10. decembra 2017.godine u prepunoj sali opštine Novi Beograd, održana je svečana sednica druge izborne Skupštine Tolerancije Srbije.

Sanja Lazić

Tolerancija Srbije je politička organizacija i građansko-manjinski pokret koji okuplja sve društvene slojeve i grupe koje su spremne da iza sebe ostave ideološke podele i svu snagu usmere na rešavanje temeljnih društvenih problema koji su ugrozili egzistenciju velike većine srpskih građana.

Tolerancija Srbije zajedno sa Strankom Crnogoraca, Bošnjačkom gradjanskom strankom, Vlaškom narodnom strankom, Rusinskom demokratskom strankom i grupom građana ”Za naš Temerin” čine Koaliciju TOLERANCIJA.

Skupština Tolerancije Srbije, je počela himnom Republike Srbije - "Bože pravde" u izvođenju Milene Levajac violinistkinje i Milana Levajca harmonikaša.

Na svečanom delu Skupštine Tolerancije Srbije govorili su domaćini:

- Marijana Ivović Vukotić, potpredsednica Tolerancije Srbije, predstavila članove stalnog sastava Upravnog i Nadzornog odbora, potpredsednika i predsednika Tolerancije Srbije.

- Bratislav Marković, član predsedništva Tolerancije Srbije,

kao i gosti:

– Dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne stranke iz Bora, ponovio je prisutnima da je Vlaška narodna stranka u Koaliciji tolerancija zato što deli iste vrednosti sa ostalim članovima koalicije a posebno sa Tolerancijom Srbije. Dr Balašević je dodao da ono što je u svetu normalno kada su u pitanju univerzalna prava, građani Srbije tek trebaju da se izbore.

– Robert Karan, predsednik grupe građana „Za naš Temerin“ iz Temerina, osvrnuo se na život u nekadašnjoj Jugoslaviji, sa napomenom da je i tada bilo dosta toga što nije valjalo ali da se ipak bolje živelo nego danas. Stvaranje političke opcije Tolerancija podseća na ono vreme kada je u nacionalnom smislu mogao da živi svako sa svakim. Robert Karan je ušao u politiku 13. marta 2003. godine (dan posle ubistva Zorana Đinđića, tadašnjeg premijera Srbije) da pomogne svom kraju. Bavi se lokalnom politikom skoro 15 godina, deluje u okviru grupe građana “Zajedno za naš Temerin” a od 20. januara 2017. godine je u koaliciji Tolerancija.

– Milivoje Čarapić iz Goražda, svedok spašavanja 44 srpska civila iz opkoljenog sela Bučje u blizini Goražda u vreme najvećih ratnih dejstava na prostoru Bosne i Hrecegovine '92 godine. Posle njegovog govora usledio je dokumentarni film "Makedonac".

– Amir Reko, predsednik Narodnog pokreta MOST 21 iz Sarajeva, koji je govorio kako je i zašto on lično ušao u politiku i kako je formirao politički pokret koji deluje na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Na kraju je govorio Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbije. Najavljen je i kao predsednik Bošnjačke građanske stranke. Počeo je svoju diskusiju sa rečima “ljudi razvedrilo se, vreme je za Toleranciju”… Zahvalio se prisutnima koji su došli i napunili salu, ali je napomenuo da su mnogi njemu bliski saradnici naprasno otkazali prisustvo iz različitih razloga!? Zahvalio se ironično medijima koji iako su uredno obavešteni, da će gostovati Amir Reko, ipak nisu došli. Osvrnuo se i na nedolazak takozvanih velikih političkih partija. Naglasio je da je Tolerancija Srbije podržala politički pokret MOST 21 i ličnim prisustvom brojne delegacije na skupu u Sarajevu. Jasminko Hadžisalihović je naglasio da će Koalicija Tolerancije izaći sa svojom listom na predstojeće beogradske izbore i pozvao sve  političke opcije i pojedince da im se pridruže.

Svečanom delu Skupštine Tolerancije Srbije prisustvovali su i:

– Nikola Sandulović, predsednik Republikanske stranke,

– Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije,

– Ivan Zlatić, predsednik Socijaldemokratske unije,

– Aleksandar Paspalovski, predsednik Makedonske stranke Srbije

– Dr Igor Radošević, potpredsednik Zelene ekološke stranke – Zeleni,

– Miloš Parandilović, portparol Pokreta obnove Kraljevine Srbije,

– Nikola Lazić, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Narodne stranke

– Janko Veselinović, predsednik Pokreta za Preokret,

– Nikola Ćebić, šef odborničke grupe Slobodno Pančevo u Skupštini Grada,

– Aleksandar Banjanac, generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije,

– Mihailo Paunović, predsednik udruženja Reformski pokret penzionera Srbije,

– Slobodanka Branković, potpredsednica Udruženja Sindikata penzionera Srbije;

– Prof. Dragica Minić, predsednica Novog udruženja penzionera Srbije,

– Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije,

– Veselin Vukotić, predsednik Udruženja građana Cetinje,

– Branko Petković, Grupa građana „Obrenovac naš grad“

– Goran Šarenac, predsednik Udruženja Kinološko društvo Novi Beograd,

– Božidar Prodanović, predsedik Centra za agroekonomska istraživanja

– Nela Radomirović, istakuta slikarka.

Za TimocPress dao je izjavu Amir Reko, po čijim delima je snimljen i dokumentarni film "Makedonac" o spašavanju 44 srpska civila iz opkoljenog sela Bučje u blizini Goražda u vreme najvećih ratnih dejstava na prostoru Bosne i Hrecegovine '92 godine. Čin jednog čoveka, humanost i hrabrost vredno svakog poštovanja, a za sve nas potvrda ispravnosti politike tolerancije i ravnopravnosti, kao i daljem istrajavanju u borbi protiv svih oblika nacionalizma i fašizma, ma sa koje god strane oni dolazili.

Izjavu za TimocPress dao je dr Predrag Balašević, predsednik Vlaške narodne stranke i jedan od osnivača Koalicije Tolerancija. Članice Koalicije Tolerancija imaju za cilj promovisanje ljudskih prava pa samim tim i manjinskih prava a to je ono što promoviše Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Okupljanje na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra simbolizuje ono za šta se Koalicija Tolerancije zalaže. Ima budućnosti za ovu koaliciju, smatra dr Balašević i zajednički izlazak na beogradske izbore sa novoformiranim Gradskim odborom Vlaške narodne stranke će to i pokazati.

Predsednik Tolerancije Srbije, Jasminko Hadžisalihović u izjavi za TimocPress približio je ovu političku organizaciju javnosti i ukazao na potrebu stvaranja Koalicije Tolerancija kao i na sledeće političke korake:

-                      Beogradski izbori i samostalni izlazak Koalicije Tolerancija na tim izborima,

-                      saradnja sa političkim pokretom MOST 21 iz Sarajeva i Amirom Rekom, liderom Pokreta.

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA

  

 

 

   

    

   

       

   

     

     

 

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress