Karavan rumunskog identiteta u Timočkoj krajini i osveštavanje novog krsta

Petak, 29. jun 2018. / Negotin, Metovnica, Boljevac, Zlot, Bobovo, Ćuprija, Zaječar, Kučevo, Petrovac, Žagubica, Malajnica, Despotovac, Žabari, Beograd, Golubac, Veliko Gradište, Vlaole, Kladovo, Majdanpek i Bor, Srbija  / TimocPress

Lideri rumunske zajednice u Istočnoj Srbiji putuju iz mesta u mesto kako bi govorili o rumunskom kulturnom nasleđu, nizu problema, o rešenjima za očuvanje rumunskog nacionalnog identiteta u državi u kojoj žive, kao i o značaju Stogodišnjice velikog ujedinjenja.

 

Una Vasiljević 

Pod nazivom „Karavan rumunskog identiteta u Timočkoj krajini“, etnografi, predstavnici rumunskog okruženja, novinari, sveštenici – otac Bojan Aleksandrović, Dušan Prvulović, dr Slavoljub Gacović, dr Predrag Balašević, Miroslav Grujić, Zaviša Žurž – održaće predavanja u okviru konferencija, debatama na okruglim stolovima, u periodu 25.maj -24. jun. Među temama nalaze se „Dako-rumunska crkva na jugu Dunava i njeni sledbenici u Rumunskom pravoslavnom protoprezviteratu Priobalne Dakije“, „Prava rumunske nacionalne manjine u Srbiji, od zakona do realnosti“, „Kulturno nasleđe i očuvanje rumunske tradicionalne kulture u Istočnoj Srbiji“, „Od dako-rumunskih dijalekata do književnog rumunskog jezika. Značaj obrazovanja na maternjem jeziku“, „Aktuelna politika i teškoće sa kojima se suočava rumunska zajednica u Istočnoj Srbiji“, „Očuvanje i negovanje rumunskog identiteta u seoskim sredinama u vreme globalizacije“.

Događaji će se održavati u domovima kulture, bibliotekama i drugim institucijama, kako objavljuje institut „Eudoksiu Hurmuzaki“ za vangranične Rumune i Udruženje za kulturu Rumuna/Vlaha iz Srbije „Ariadnae Filum“, koji su organizatori karavana.

Lokaliteti kroz koje će proći karavan su Negotin, Metovnica, Boljevac, Zlot, Bobovo, Ćuprija, Zaječar, Kučevo, Petrovac, Žagubica, Malajnica, Despotovac, Žabari, Beograd, Golubac, Veliko Gradište, Vlaole, Kladovo, Majdanpek i Bor.

Prva debata održaće se u petak, 25.maja u Negotinu, preciziraju organizatori.

Projekat se održava u smislu obeležavanja Dana vangraničnih Rumuna, i svrstava se među događaje posvećene Stogodišnjice velikog ujedinjenja i deo je plana aktivnosti za 2018.godinu instituta „Eudoksiu Hurmuzaki“ za vangranične Rumune – Strategijski plan – Rumunski zajednički kulturološki prostor – Stogodišnjica velikog ujedinjenja 1918-2018.

U ponedeljak, 28.maja je, takođe, postavljen novi krst na mestu pod imenom „Balabanov kamen“ nadomak Negotina. Službu osveštavanja obavio je otac Bojan Aleksandrović, protojerej Priobalne Dakije i Vikar timočki i otac Petru Hogea, paroh Negotina. Vernici su po prvi put čuli za službu na maternjem jeziku u ovom kraju i bila je to velika radost za sve. Događaju je prisustvovalo i nekoliko Srba koji su pokazali solidarnost i radost jer su zajedno sa svojom braćom Rumunima/Vlasima. Ovo nam još jednom pokazuje da su timočki Rumuni/Vlasi oduvek iskazivali kako su verni državljani države Srbije, ali i da u isto vreme sveto čuvaju vezu sa svojom matičnom zemljom i sa narodnom crkvom, Rumunskom pravoslavnom patrijaršijom.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

    

    

      

    

    

    

          

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress