Međunarodni susreti mladih pravoslavaca

Ponedeljak, 04. septembar 2017. / Negotin, Srbija / TimocPress

Hiljade mladih iz raznih delova sveta uživalo je u lepoti pravoslavlja učestvovanjem u aktivnostima na događaju Susreti mladih pravoslavaca.

Rade

Radomir Milošević

Događaj spada u niz susreta koji su se organizovali 2013. i 2014. u Baja Mare, 2015. u Klužu i 2016. u Bukureštu. Susreti mladih pravoslavaca 2017. (rum. ITO 2017) iz celog sveta nastavlja se u Jašiju.

Patrijarha su na međunarodnom aerodromu u moldavskoj prestonici dočekali članovi mitropolitskog sinoda, predvođeni Njegovim Visokopreosveštenstvom ocem Teofanom.

Zvanično otvaranje održalo se u Jašiju sa početkom u 18 časova u bašti Palas. Na događaju sa temom „Mladi u potrazi za slobodom“, učestvovalo je preko 6000 mladih iz celog sveta. Manifestacija je počela službom Te Deum, nakon čega je izvedena nacionalna himna i predstavljene delegacije učesnice. Svaku od delegacija predstavilo je po troje mladih obučenih u narodnu nošnju, koji su u rukama držali zastavu Susreta mladih pravoslavaca, zastavu zemlje iz koje dolaze i zastavu eparhije.

U toku ta četiri dana, održani su brojni događaji, među kojima su najznačajniji:

  • Konferencija Mladi u potrazi za slobodom, koju je održao otac Konstantin Nekula (2.septembar, bašta Palas);
  • Marš mladosti (3.septembar, park Kopou → Mitropolitska katedrala);
  • Izuzetan koncert grupe Holograf, Orkestra Lautarii maestra Nikolae Botgrosa i Jon Paladija (3.septembar ispred Palate kulture).

Liturgijski program počinjao je ujutru Svetom liturgijom u više hramova u Jašiju: Sv. Nikolae Kopou, Sv. 40 mučenika, Sv. Julijan iz Tarsa, crkva Toma Kozma, Crkva Buna Vestire.

Nakon jutarnje molitve sledio je doručak i debate na razne teme organizovane u više osnovnih i srednjih škola u Jašiju.

Na ulazu u svako mesto gde su se odvijale ove radionice, svaka osoba je izvadila karticu na kojoj je naveden broj sale u kojoj učestvuje u debati.

U toku dana, mladi su imali i slobodno vreme kada su posećivali verska i kulturna zdanja moldavske prestonice.

Sveštenik i profesor Konstantin Nekula sa Teološkog fakulteta u Sibiu održao je predavanje u subotu uveče u Jašiju. Istinska sloboda znači imati Hrista, rekao je otac hiljadama mladih pravoslavaca koji su se našli u prestonici Moldavije.

Konferencija je započela molitvom, 6000 mladih je ujedinilo glasove i izgovorilo zajedno Oče naš. Moderator događaja bio je Daniel Buzdugan.

Naposletku, otac Nekula i moderator događaja, Daniel Buzdugan, zahvalili su prisutnima u bašti Palas u Jašiju što su došli da pokažu da crkva, u suštini, ne pripada prošlosti, već sadašnjosti, koja je neprekidna budućnost.

Profesor Konstantin Nekula pozvao je mlade da napuste virtuelni svet i da iskuse radosti života i mladosti proživljenu uz Isusa.

Sloboda i ljubav ne odgovaraju na pitanje šta, već na pitanje ko, a odgovor je Hrist. Istinska sloboda leži u sposobnosti da trajno budeš uz Njega. Istinska sloboda znači imati Hrista. Ove večeri vam zahvaljujem što ste došli da svedočite da ste živi deo crkve, rekao je otac profesor.

Sveštenik je odgovarao na brojna pitanja koja su mu postavljali prisutni u Jašiju. Govoreći o marginalizaciji mladih vernika uopšte i posebno dece sveštenika, otac Konstantin ih je hrabrio rečima Želim da živite u ubeđenju da Hrist zna koliko uvreda i opaski ste primili zato što ste sinovi čuvara ključeva Nebeskog carstva.

Sveštenik i profesor Nekula rekao je mladima da su živa voda crkve i uputio ih da budu njeni branioci. Dokažite da vam je stalo, rana crkve je i vaša rana, bol crkve je i vaša bol, istakao je otac profesor.

Naučite da praštate, bila je druga poruka oca upućena svima. Ovo je puna sloboda koju nam je dao Hrist: opraštam ti.

Konferencija se završila večernjom molitvom mladih prisutnim na događaju.

6000 mladih učesnika na ITO 2017, molilo se zajedno sa više pravoslavnih arhijereja iz moldavske prestonice. Bulevar Ștefan cel Mare și Sfânt bili su domaćini učesnicima Svete liturgije na šetalištu koje je specijalno uređeno za tu priliku.

Službu 3.septembra održali su 15 mitropolita, arhiepiskopa i episkopa iz Rumunije, Republike Moldavije, Bugarske, Gruzije, Poljske, severne Evrope, Kipra, patrijaršije Antiohije i delegat ekumenskog patrijarha: u sklopu liturgije, NJ.V.P. otac Andreas preneo je poruku Njegove Svetosti, Patrijarha Bartolomea upućenu učesnicima „Međunarodnih susreta mladih pravoslavaca“, Jaši -2017.:

Svečani susreti mladih pravoslavnih hrišćana koje je organizovala Rumunska pravoslavna crkva, predstavlja jedan bitan crkveni događaj, kako je ukazano u poruci svetog i velikog sinoda – „Pravoslavna crkva se obraća mladima, koji tragaju za životom u slobodi, pravednosti i ljubavi. Ona ih poziva da se svesno pridruže Crkvi onog što je Istina i Život. Neka dođu da ponude crkvenom telu svoju vitalnost, brige i očekivanja. Mladi ne predstavljaju samo budućnost crkve, već i sadašnjost koja je dinamična i kreativna na lokalnom i ekumenskom nivou, precizirao je patrijarh u poruci.

Susreti mladih pravoslavaca iz celog sveta nastavljaće se Maršem mladosti. Događaj će se održati na trasi: Park Kopou – Biblioteka „Mihai Eminesku“ - Bulevar Nezavisnosti – Manastir Golia – Centralna dvorana – Crkva Sveti Nikolae Domnesk – Bulevar Stefan cel Mare – Mitropolitska katedrala.

Moderatori svečanosti od 4.septembra 2017. bili su Roksana Kebak i Daniel Buzdugan. Svečanost se održala na podijumu ispred Mitropolitske katedrale u Jašiju.

Nakon jutarnje molitve, sledila je parada volontera koji su gledaocima priredili muzičko iznenađenje. Predstavnici organizacija kao i učesnici ITO 2017. su pred celim skupom govorili o svojim iskustvima u ova četiri dana događaja organizovanim u Jašiju ove godine.

Jedan od najznačajnijih trenutaka bio je predavanje štafete i baklje predstavnicima arhiepiskopije Sibiu, koja je organizator sledećeg ITO. Naposletku su bile izgovorene molitve i blagoslovi za put.

Događaju su prisustvovali i Njegovo Visokopreosveštenstvo otac Teofan, Mitropolit Moldavije i Bukovine, kao i ostali arhijereji iz zemlje i inostranstva.

Otac Mitropolit blagoslovio je sva dostignuća. Njegovo Visokopreosveštenstvo uputilo je reči hvale organizatorima, posebno arhimandritu Niko dimu Petru, savetniku u Sektoru za misije arhiepiskopije u Jašiju, i Gabrijeli Pipirig, menadžeru celog događaja.

Zbog toga što smo ovih dana toliko govorili o slobodi, možemo reći da je dobar čovek onaj koji je slobodan, čovek koji prašta, čovek koji se moli je slobodan čovek, čovek koji je hrabar je slobodan, čovek koji je entuzijasta je slobodan čovek i čovek koji ima veru je slobodan čovek, objasio je NJ.V.P. Teofan.

Želim vam da slobodu hranite dobrotom, praštanjem, molitvom, hrabrošću, a posebno pravom verom! Bog vas sve blagoslovio! Dodao je otac mitropolit naposletku.

Koncert grupe Holograf, Orkestra Lautarii maestra Nikolae Botgrosa i Jon Paladija ispred Palate kulture.

Međunarodni susreti mladih pravoslavaca se ove godine održao u Jašiju u periodu 1-4.septembar u organizaciji Odeljka za omladinu u okviru Sektora za misiju, statistiku i pastoralnu prognozu arhiepiskopije u Jašiju i Udruženja pravoslavnih hrišćanskih studenata Rumunije (rum. ASCOR), filijala Jaši i za temu imali Mladi u potrazi za slobodom.

Na događaju ove jeseni učestvalo je na hiljade mladih pravoslavaca iz Rumunije, Moldavije, Ukrajine, Grčke, Srbije, Albanije, Makedonije, Francuske, Nemačke, Belgije, Italije, Španije, Portugalije, Irske, Velike Britanije, Švajcarske, Turske, Jordana, Sirije, ali i sa afričkog kontinenta.

Iz Srbije su bili mladi vernici predstavnici Rumunskog pravoslavnog protoprezviterata Priobalne Dakije sa sedištem u Negotinu Episkopije Dakije Feliks i obuhvata pravoslavne Rumune takozvane Vlahe iz Srbije van Vojvodine.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress