Timočku krajinu prvi put je posetio predstavnik Rumunskog kulturnog instituta

 16 09 2017 009

Četvrtak, 31. avgust 2017. / Timočka krajina, Srbija / TimocPress

Potpredsednik instituta, Mirel Taloš prvi put je među  Rumunima/Vlasima iz severoistočne Srbije.

Sanja Lazić

U periodu 29. – 31. avgust Timočku krajinu prvi put je posetio predstavnik Rumunskog kulturnog instituta.  Delegacija Rumunskog kulturnog instituta posetila je prvog dana Rumunski pravoslavni protoprezviterat Priobalne Dakije i sastala se sa Bojanom Aleksandrovićem, vikarom timočkim.  
Posetili hram “Sveti Jovan Vlah”, sveštenik paroh Prečasni otac Petru Hogea I hram “Svetih Arhangela i Prepodobne Mati Paraskeve” u Malajnici, paroh Visokoprečasni otac Bojan Aleksandrović protojerej Priobalne Dakije.

Delegacija je posetu nastavila Odboru za ljudska prava i novinskoj agenciji Timoc Press u Negotinu gde se sastala sa Dušanom Prvulovićem, kao i sa predstavnicima Vlaške narodne stranke i Društva za kulturu Vlaha/Rumuna „Ariadnae Filum“ u Boru.

Drugog dana delegacija Rumunskog kulturnog instituta posetila je hram Svetog Proroka Ilije i Svetih mučenika Brankovjana u borskom naselju Brezonik, sveštenik paroh Ioan Mihai Mariuca.

Hram "Sveti Velikomučenik Pantelejmon" u Gornjanu, sveštenik paroh Visikoprečasni otac Doru Ovidiu Ursu.

Paraklis "Duhovski Petak" u Metovnici, sveštenik paroh Visokoprečasni otac Antonie Isak  i domaćinstvo uglednog člana zajednice Dragija Vajkića u Bučju.

Predstavnik Rumunskog kulturnog instituta imao je zakazanu posetu arheološkom lokalitetu Felix Romuliana i ruševinama manastira u Lapušni.

Delegacija Rumunskog kulturnog instituta posetila je opštinu Boljevac i sastala se sa predsednikom opštine dr Nebojšom Marjanovićem. Vlaška narodna stranka dr Predraga Balaševića participira u vlasti u opštini Boljevac.

 Takođe, zvaničnik Rumunskog kulturnog instituta prisustvovao je manifestaciji koju ovaj institut organizuje preko Direkcije za Rumune van granica povodom Dana rumunskog jezika u Domu kulture u Podgorcu, opština Boljevac, u sredu, 30. avgusta 2017. godine, sa početkom u 19 sati, odnosno koncertu Steliane Sime, izvođaču narodne muzike, zajedno sa njenim orkestrom.

Događaj je organizovan u partnerstvu sa Društvom za kulturu Vlaha/Rumuna „Ariadnae Filum“, mesnom zajednicom sela Podgorac i Rumunskim pravoslavnim protoprezviteratom Priobalne Dakije. Ulaz na koncert je bio besplatan.

Kako kažu timočke rumunske organizacije, rumunska zajednica je posebno skoncentrisana na teritoriji ograničenoj rekom Moravom (na zapadu), Dunavom (na severu) i Timokom (na jugoistoku) i po njihovim izvorima, broj Rumuna/Vlaha u ovoj oblasti je preko 300.000. Oni žive u 154 lokaliteta (selima i opštinama) koji su etnički kompaktni i u 48 lokaliteta sa mešovitom populacijom (rumunsko-srpskom). Situacija unutar rumunske zajednice u severoistočnoj Srbiji (Timočkoj krajini) je teška jer ovi Rumuni nisu priznati kao nacionalna manjina i ne uživaju prava i slobode koje im pripadaju. Srpske vlasti smatraju da su timočki Rumuni/Vlasi “etnička grupa nepoznatog porekla” i pokušavaju da im nametnu apsurdnu ideju da su slovenskog porekla.     

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Odeljenja za prekogranične Rumune"

http://dprp.gov.ro/web/

 

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Odeljenja za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress