Bilateral agreement on the protection of the Romanian national minority in Serbia

 

Una Vasiljević

Evroparlamentarac i lider Partije narodnog pokreta (PMP), Euđen Tomak, izjavio je na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta da srpske vlasti ne poštuju prava 300.000 Rumuna iz Timočke Krajine. On ističe da „takva vrsta ponašanja ne sme biti tolerisana“ i zahteva od Evropske komisije da sprovede istragu o ovoj situaciji, prenosi Romanian Global News.

„Juče sam, na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, ponovo skrenuo pažnju na to da Srbija ne poštuje Bilateralni sporazum o zaštiti prava nacionalnih manjina potpisanog u Briselu 2.marta 2012.godine. Srpske vlasti nemaju ni najmanju nameru da poštuju prava 300.000 govornika rumunskog jezika u Srbiji, a ovakvo ponašanje ne sme biti tolerisano.

Potrebna je naša hitna intervencija. Ne možemo ignorisati očigledno kršenje osnovnih prava ljudi od strane države koja je kandidat za EU. Stoga, dižem uzbunu i ovde, u Briselu, i od Evropske komisije zahtevam detaljnu istragu situacije rumunske manjine u Srbiji“, napisao je Euđen Tomak na Fejsbuku.

On je na zasedanju Evropskog parlamenta ukazao na neka od prava Rumuna u Srbiji koja se ne poštuju.

„Ne postoji pristup obrazovanju na rumunskom jeziku, ne postoji sloboda da državljani ove zemlje, govornici rumunskog jezika, imaju sopstvene institucije medija, i najgore, nije ukinuta zabrana za podizanje rumunske crkve u Malajnici, Istočna Srbija, crkve koju srpske vlasti prete da sruše“, izjavio je Euđen Tomak na zasedanju Evropskog parlamenta.  

 

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA 

     

    

    

    

      

  

      

      

      

Donator

"This project has been supported by the Ministry of Romanians across the border"

www.mprp.gov.ro

"The content of this site does not represent the official policy of the Ministry of Romanians across the border".

Partners

Committee for Human Rights Negotin

 

Romanian Global News

 

  Radio-Television of Vojvodina RTV

Community of Romanians of Serbia

 

The Romanian Nation Party

 

The Romanian sheet

Community of Romanians in Serbia

 

UNION TV

 

BucPress