Međunarodni dan maternjeg jezika u Timočkoj krajini

 

Una Vasiljević 

U Boru održana promocija knjige “Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja”

U ovom opširnom i slikovitom delu, Filip Paunjelović opisuje ne samo običaje vezane za celokupni životni ciklus čoveka, već se bavi i tradicionalnom hranom, odevanjem, delatnostima i uopšteno, načinom života vlaške zajednice sa ovog podneblja. Paunjelović, koji je učesnik i organizator kulturne manifestacije “Crnorečje u pesmi i igri” i neko ko je dugi niz godina prisutan u kulturnom životu Vlaha, materijal za ovu knjigu godinama je brižljivo prikupljao sa terena.  

Osim samog autora, knjigu je predstavio i njen recenzent, dr Dejan Krstić, etnolog, koji je u intervjuu za TimocPress naglasio kako značaj ovog dela leži u tome što pruža široku sliku o vlaškoj zajednici u Istočnoj Srbiji, sliku koja nije ograničena površnim verovanjima o vlaškoj magiji.

Ovom prilikom obeležen je i Međunarodni dan maternjeg jezika, u vezi s čim je direktor Centra za kulturu, Daniel Čorboloković, u svom obraćanju istakao važnost očuvanja jezika, tradicije i njenih vrednosti. Događaju je, među ostalim zvanicama, prisustvovao i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, koji je održao prigodan govor.

Knjiga “Tradicionalna kultura Vlaha Crnorečja”je, osim u Boru, promovisana u Boljevcu, dok je promocija u Zaječaru zakazana za mart mesec.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

      

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Ministarstva za prekogranične Rumune"

www.mprp.gov.ro

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Ministarstva za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress