120 timočkih Rumuna, na tematskoj ekskurziji kroz Olteniju

Suzana Mihajlović-Jovanović

Institut „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune, institucija pod pokroviteljstvom Ministarstva za vangranične Rumune, je u periodu 17-18.novembar 2018, realizovao projekat „Putnik u mojoj zemlji. Tematske ekskurzije za mlade Rumune iz Timočke Krajine“. Projekat je namenjen mladim Rumunima/Vlasima iz Timočke Krajine i ima za cilj da olakša upoznavanje mladih etničkih Rumuna sa rumunskom nacionalnom istorijom, geografijom, arhitekturom i vizuelnom umetnošću kako bi povratili istorijsko pamćenje i osvestili se o pripadnosti rumunskom narodu.

Delegaciju iz Timočke krajine su u Muzeju umetnosti u Krajovi dočekali predstavnici Saveta okruga Dolž, savetnici Larisa Radukan i Viorel Marin, kao i predstavnici kluba „Lions Craiova“, Daniela Jon i Julian Diakonesku. Predsednik Udruženja za kulturu Rumuna/Vlaha iz Srbije „Ariadnae Filum“, Zaviša Žurž, zahvalio je dvema institucijama koje su izuzetno doprinele u realizaciji ovog projekta i organizatorima, institutu „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune.

Muzej umetnosti u Krajovi impresionirao je posetioce ne samo zbog same arhitekture zgrade, već i zbog kolekcije rumunskih ikoni i grafika, impresivne kolekcije slika (slike Nikolae Grigoreskua, Nikolae Tonice, Štefana Lukiana, Teodora Amana, Konstantina Leke) kao i zbog sedam skulptura Konstantina Brankušija koje su ovde izložene.

Muzej Oltenije je, kroz odeljenje Istorije i arheologije, predstavljao pravu lekciju iz istorije rumunskog naroda za malene Timočane koji su se po prvi put našli u matičnoj zemlji.

Posećene su i Katedrala Mitropolitana i manastir Sv. Đorđe (nazvan i „Manastir u vinogradu“ zato što je izgrađen na vinogradu Oltenske mitropolije), gde je otac Grigore Sandu dočekao goste toplim rečima dobrodošlice.

Nedelja, Trgu Žiu, gde su se prepodne divili skulpturama Konstantina Brankušija izloženim u gradskom parku (Sto ćutnje, Kapija poljubaca, Beskonačni stub), da bi popodne posetili manastir Tismana i manastir Sveta Ana u Oršovi.

„Došli smo povodom Stogodišnjice sa grupom dece i mladih Rumuna iz Timočke Krajine, uz podršku instituta „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune. Na ekskurziji smo posetili Krajovu i Trgu Žiu. Bili smo u muzejima, sada se nalazimo u manastiru Tismana, gde je Sveti Nikodim poznat i u našim redovima jer je u prošlosti gradio manastire i u Timočkoj Krajini. Raduje me to što su ova deca i mladi, neki su ovde po prvi put, mogli da vide i duhovno-kulturno stranu nas, Rumuna, ali i lepa mesta koja se nalaze u Rumuniji“- Zaviša Žurž, predsednik Udruženja za kulturu Rumuna/Vlaha iz Srbije „Ariadnae Filum“.

„Putnik u mojoj zemlji. Tematske ekskurzije za mlade Rumune iz Timočke Krajine“ svrstan je u plan aktivnosti za 2018.godinu instituta „Eudoxiu Hurmuzachi“ za vangranične Rumune-Strategijski program-Zajednički rumunski kulturni prostor-Stogodišnjica Velikog ujedinjenja 1918-2018.

 

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

    

    

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Ministarstva za prekogranične Rumune"

www.mprp.gov.ro

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Ministarstva za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress