OBELEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI RUMUNIJE U SRBIJI

Sara Prvulović

Dan državnosti Rumunije ili Nacionalni dan Rumunije poznat kao Veliko ujedinjenje je zapravo ujedinjenje Transilvanije, Banata, Krišane i Maramureša sa Rumunijom 1918. i Proglas iz Albe Julije, od 1. decembra 1918. godine.

Bio je to razlog i ove godine da se u Srbiji obeleži ovaj veliki dan za sve Rumune ma gde god da bili. Rumuni/Vlasi u Srbiji ovaj datum obeležavaju zadnjih 15 godina, uz veliki broj zvanica iz Srbije i Rumunije.

Obeležavanje Dana državnosti Rumunije ove godine je Kongres Vlaha Srbije organizovao  kroz konferenciju sa temom: Rumuni / Vlasi iz Srbije, deo rumunske nacije.

Konferencijom su predsedavali: dr Dragiša Kostandinović Trajan, Zaviša Žurž i dr Predrag Balašević.

Govorili su Bojan Aleksandrović, vikar timočki i Protojerej Priobalne Dakije, rumunski evroparlamentarac i predsednik partije Narodni pokret, Euđen Tomak, predstavnik Ambasade Rumunije u Srbiji, Bogdan Velišku, prvi sekretar, Ringo Damureanu, predsednik Sindikata državne uprave "Snaga zakona", reprezentativna organizacija na nacionalnom nivou u oblasti javne uprave, Jasminko Hadžisalihović, predsednik Tolerancije Srbije i Dan Horaciu Buzatu bivši rumunski poslanik, a sada poslovan čovek.

Sa ovog skupa u ime vlaške/rumunske zajednice severoistočne Srbije, krovne organizacije Vlaha/Rumuna, Kongres Vlaha Srbije upućuje apel Srpskoj akademiji nauka i umetnosti – SANU i Rumunskoj akademiji nauka da svojim autoritetom i uticajem zasnovanom na nauci pomognu ovoj zajednici i stane na put višedecenijskoj zloupotrebi identiteta, a naročito jezika ove zajednice.

Ova svećanost je nastavljena druženjem uz muziku timočkih izvođača i gostiju iz Rumunije pod nazivom Vlaško veče.

VIDEO MATERIJAL

 FOTO GALERIJA

 

      

    

    

    

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Ministarstva za prekogranične Rumune"

www.mprp.gov.ro

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Ministarstva za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress