U Boru napadnut član Vlaške narodne stranke

 

Una Vasiljević 

Boranin Zaviša Žurž, član predsedništva Vlaške narodne stranke (VNS) i predsednik udruženja Ariadnae Filum, napadnut je u petak, 15. marta, od strane jednog od članova organizatora mitinga ''Budućnost Srbije'' u centru Bora, neposredno na mestu montiranja bine. Žurž je šetajući sa porodicom fotografisao postavljanje bine kada mu je prišao jedan od radnika i zatražio da obriše snimke, što je ovaj odbio. Nakon verbalnog sukoba u kome je Boraninu upućeno mnoštvo uvreda, on je pozvao policiju. Vinovnik je legitimisan, a Žur će pravdu potražiti na sudu.

''Treba istaći i činjenicu da je većem delu nemilog događaja prisustvovao i Aleksandar Milikić, gradonačelnik grada Bora, koji nije pružio podršku i zaštitu svom sugrađaninu. A policiji koja je sve vreme bila prisutna je trebalo dugo vremena da privoli osobu koja je nasrnula na našeg sugrađanina da se legitimiše. To kod građana Bora, pa i članova naše stranke, izaziva dodatnu nesigurnost i pokazuje da u Boru više niko nije bezbedan da sa decom i porodicom šeta ulicama. Mi ćemo u pisanoj formi postaviti niz pitanja nadležnima u lokalnoj samoupravi vezanim za mesto održavanja mitinga, zatvaranje saobraćaja i sprečavanje slobodnog kretanja građana'', rekao je Dr Predrag Balašević, predsednik VNS-a i odbornik u Skupštini grada Bora.

Zaviša Žurž, član predsedništva VNS-a, kaže da se sa porodicom vraćao sa jedne kulturne manifestacije i da je samo na trenutak zastao i fotografisao binu koju su montirali u ulici Moše Pijade.

''Ranije nikada u Boru nije bina bila montirana posred glavne ulice. To sam hteo da fotografski zabeležim. U tom trenutku mi prilazi jedan od radnika i kaže mi: ''Šta to radiš? Jel znaš da ne smeš da snimaš?''. Pitao sam ga zbog čega ne smem. Na šta je on uz sijaset uvreda i pretnji tražio od mene da snimke izbrišem, što sam ja odbio. Kada su nam prišle i ostale njegove kolege i zajedno nastavili da mi prete, pred ženom i maloletnom decom, obratio sam se saobraćajnom policajcu koji je stajao u blizini, ali je on rekao da za to nije nadležan. Nakon toga sam pozvao ''nadležnu'' policiju, kojoj je trebalo oko pola sata da dođe'', ističe Žurž.

Žurž napominje da se u isto vreme kada i policija na mesto incidenta pojavio i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. Da je duže razgovarao sa policijom i da je policija imala problem da legitimiše lice koje se bahato ponašalo.

''Taj čovek se i prema policiji ponašao osiono i rekao im je kako je on nekada bio vođa navijača Crvene zvezde i da oni sa njim ne mogu tako da razgovaraju. Sve je bilo haotično i pominjale su se mnoge instance ''viši organi'', dolazak predsednika Vučića, pa sam ja shvatio da su protiv mene svi, uključujući i Milikića'', zaključio je Žurž.

Žurž je još dodao da je angažovao advokata i da će sve dobiti sudski epilog, a da će Milikića pozvati u svostvu svedoka na sud.

VIDEO MATERIJAL

FOTO GALERIJA

      

    

    

 

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Ministarstva za prekogranične Rumune"

www.mprp.gov.ro

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Ministarstva za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress