Ovidiu Burduša imenovan je za državnog sekretara u Departmanu za vangranične Rumune

 

Una Vasiljević

„Dragi prijatelji, danas sam primio vest koju imam čast da podelim sa vama: imenovan sam za državnog sekretara Departmana za vangranične Rumune u Vladi Rumunije. Hvala premijeru Ludoviku Orbanu za ovo imenovanje, to je predlog koji mi istovremeno daje počast i odgovornost, i koji sam bez razmišljanja prihvatio“, napisao je Burduša na svom profilu na Fejsbuku, kako prenosi Romanian Global News.

„Pošto je ovo političko imenovanje, kolegama iz organizacije PNL Dijaspora i predsedniku Viorelu Badei zahvaljujem na podršci. Ovo se dogodilo jer guverner Orban ima drugačiji pristup rumunskoj dijaspori, a najbolji dokaz za to bila je skorašnja izmena sistema predsedničkih izbora, kada su Rumuni masovno glasali za gospodina Klausa Johanisa i zato što su mere koje su preduzete u korist Dijaspore olakšale pristup glasačkim mestima.

Živim u Italiji skoro 17 godina. Počeo sam od samog početka, poput mnogih naših zemljaka prinuđenih da traže dom daleko od države. Bilo je teško, ali sam uspeo da prevaziđem teškoće života u inostranstvu, i vremenom sam osetio da je bilo vredno žrtvovanja. U Rimu sam se profesionalno ostvario, ovde su se rodila moja deca, a ja sam sazreo na svim poljima, uključujući i teško osvojivo polje poslovanja..

Poslednjih godina želeo sam da svojoj državi, Županiji Vrnčea odakle potičem, i rodnom gradu Pančiu vratim deo iskustva koje sam stekao u Evropi. Zato sam, 2016.godine, odlučio da se preselim kući, kandidujući se za mesto županijskog većnika u Vrnči. Ovako sam postao prvi Rumun iz dijaspore koji je bio izabran u Opštinskom savetu u državi, i ovu misiju sam shvatio veoma ozbiljno.

Putovao sam od Rima do Fokšana o sopstvenom trošku, iako je bilo teško, radovao sam se što mogu biti uz moje kolege iz PNL-a u pokušajima da unesu novi duh u državnu politiku, za bolji život stanovnika Vrnče i onih van granica.

Primeniću svo iskustvo koje sam sticao u ovom periodu kako bih doneo nešto više ovom Departmanu osnovanom da pomogne Rumunima van granica, za koje sam emotivno vezan budući da sam deo ove velike i zadivljujuće rumunske zajednice – DIJASPORE.

Pozivam vas da budete uz mene u projektu mojih kolega i mene kako bi rumunska dijaspora dobila na vrednosti – to je misija u kojoj možemo da uspemo samo ukoliko ostanemo ujedinjeni radi opšteg dobra.

Bog nam pomogao!”

Ovidiu Burduša živi i radi u Italiji, gde vodi uspešan posao, a u Rumuniju dolazi o sopstvenom trošku kako bi učestvovao na sednicama Županijskog veća Vrnče, čiji je deo od 2016.godine, i jedini je županijski većnik izabran iz dijaspore.

„Primeniću svo iskustvo koje sam sticao u ovom periodu kako bih doneo nešto više ovom Departmanu osnovanom da pomogne Rumunima van granica, za koje sam emotivno vezan budući da sam deo ove velike i zadivljujuće rumunske zajednice – DIJASPORE.“, izjavio je državni sekretar Departmana za vangranične Rumune.

 

VIDEO MATERIJAL

 

FOTO GALERIJA 

        

    

    

    

      

  

      

      

      

Donator

"Ovaj projekt je podržan od strane Ministarstva za prekogranične Rumune"

www.mprp.gov.ro

"Sadržaj ovog sajta ne predstavlja zvaničnu politiku Ministarstva za prekogranične Rumune".

Partneri

Odbor za ljudska prava Negotin

 

Romanian Global News

 

 Radio-televizija Vojvodine RTV

Zajednica Vlaha Srbije

 

Vlaška narodna stranka

 

Foaia românească

Zajednica Rumuna u Srbiji

 

UNIREA TV

 

BucPress